Ronaldo Luís Nazário de Lima mer känd som Ronaldo är en av tidernas bästa fotbollsspelare. Han tog sig upp ur fattigdomen och blev världens bästa fotbollsspelare.

När han var som bäst var han helt ostoppbar och sättet han tog sig förbi motståndare på var något man aldrig sett tidigare. Han dribblade som ingen annan och hade en styrka i överkroppen som gav honom en underbar balans i aktionerna.

De flesta av oss som sett Ronaldo spela minns hans överstegsfinter som genomfördes i blixtfart och hans 'elastico'-finter. Han kunde ta sig an flera försvarare på en gång och hittade ofta vägar förbi. Ett klassiskt citat från Ronaldo är "Jag älskar att dribbla förbi både försvarare och målvakt innan jag gör mål, men det är inte min specialitet utan det är en vana".

Han var som bäst när han spelade i Inter i slutet på 90-talet. Serie A var vid den tidpunkten världens överlägset bästa liga med alla de bästa spelarna. Försvarsspelarna i Italien var de smartaste och tuffaste och det var svårt att hävda sig som anfallare i ligan. Men det fanns ingen försvarare som hade något motmedel mot Ronaldo, han var på en annan nivå.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Ronaldos magnifika karriär. Följ med oss när vi tittar tillbaka i tiden och minns den "riktige" Ronaldo.

Ronaldo Ung | Ronaldo Biografi

Ronaldo föddes den 18:e september 1976 i Rio De Janeiro. Han växte upp i en fattig familj som inte hade råd att skicka honom till skolan. 

Redan som 11-åring tvingades han hoppa av skolan när hans föräldrar skilde sig. Enda sättet för honom att tjäna lite pengar var att spela fotbollsturneringar. Han startade sin fotbollskarriär i gatorna på Bente Ribeiro, en förort i Rio De Janeiro. 

Det var här hans fantastiska resa startade. Han visade upp sin tekniska förmåga som han vässat på gatorna i de lokala fotbollsturneringarna. När han var sexton upptäcktes han av den brasilianska fotbollslegenden Jairzinho och han rekommenderade Ronaldo till Cruzeiro. 

Det blev succé direkt i Cruzeiro där han gjorde 44 mål på 44 matcher. Nu hade hela Brasilien lagt märke till talangen hos unge Ronaldo och han kallades för den nye Pele.

1

Insatserna i Brasilien gjorde att han togs ut i VM-laget 1994. Det var en ung Ronaldo som dock inte fick någon matchtid när Brasilien tog VM-guld. Brasilien hade ju två legendarer på topp i Romario och Bebeto då.

Efter VM var det dags för Ronaldo att flytta till Europa. Nästa anhalt blev PSV som han rekommenderades av Romario att välja. Även Romario slog igenom i PSV när han först kom till Europa.

Kolla in vår hemsida för betting online

Ronaldo Klubbkarriär | Ronaldo Inter | Ronaldo Real Madrid

Tiden i PSV blev likadan som i Cruzeiro med genombrott direkt. Han gjorde mål på löpande band och den tyske legendaren Rudi Völler sa att han aldrig sett en sådan komplett 18-åring efter ett möte i en Uefa-cup match. 

1996 var Ronaldo på allas läppar runt om i världen när han presenterades som nyförvärv i Barcelona. Det blev bara en säsong i klubben men det var en framgångsrik sådan. Ronaldo blev vald till årets spelare av FIFA som 20-åring. Än idag är han den yngste någonsin som vunnit det priset. 

Efter det första året i Barcelona hade Ronaldo och klubben svårt att enas om ett nytt kontrakt. Det gav Inter chansen att betala hans utköpsklausul på 27 miljoner dollar vilket gjorde honom till världens dyraste spelare.

2

I Inter acklimatiserade han sig till världens bästa liga inom rekordtid och han dominerade direkt. Under sina första två år i klubben var han på en nivå över alla andra i världen. Men tyvärr var skadan framme i november 1999 då Ronaldo slet av knäsenan. Han tvingades till operation och var borta i ett halvår.

Väl tillbaka i spel höll han bara i sex minuter innan olyckan var framme igen. Den har gången var det ännu värre. Senorna i knäskålen var av. Ronaldos fysioterapeut berättade att hans knäskål exploderat och att det var den värsta fotbollsskadan han någonsin sett.

Ronaldo kom tillbaka i Inter-tröjan inför VM 2002 men det var inte samma gamla Ronaldo. Skadorna hade en rejäl påverkan på Ronaldos kropp och farten fanns inte där längre.

Efter succé i VM värvades Ronaldo till Real Madrid som en av president Florentino Perez galacticos. I Real parades han ihop med Figo och Zidane och det var verkligen ett stjärnlag. Men det laget var lite väl offensivt balanserat och det blev aldrig någon Champions League seger där.

Ronaldos sista stora klubb i Europa var Milan, där det blev lite mer än ett år innan oturen var framme igen. I en Serie A-match vek sig knät igen och det var ännu en korsbandsskada.

Ronaldo avslutade sin klubblagskarriär med sporadiskt spel hemma i Brasilien med Corinthians.

Ronaldo Brasilien | Ronaldo Nazario

Ronaldo hade en lång och framgångsrik landslagskarriär. Han spelade 98 landskamper och gjorde 62 landslagsmål. Han räknas sannerligen som den näst bäste någonsin efter Pele i det fotbollsgalna Brasilien.

Ronaldo har vunnit två Copa America turneringar och gjorde mål i finalen båda gångerna. I VM-sammanhang var Ronaldo den bäste målskytten i VM-historien innan Miroslav Klose gick förbi.

Ronaldo la ner sin internationella karriär redan 2006 men spelade sin sista landskamp 2011. Det säger allt om Ronaldos storhet då han fick en avskedsmatch av landslaget. 

3

Ronaldo Lön | Ronaldo Net Worth

Ronaldo tjänade stora pengar under sin karriär både genom klubblagslöner och sponsorer. Han hade ett långtidskontrakt med Nike och de flesta företagen ville ha samarbeten med världens mest spännande och bästa spelare.

Hans förmögenhet uppskattas vara 160 miljoner dollar. Under 2018 blev han majoritetsägare i den spanska fotbollsklubben Real Valladolid efter ett köp på 30 miljoner euro.

888sport erbjuder en mängd livespel. Kolla in live oddset.

Ronaldo Titlar | Ronaldo Statistik 

Klubbtitlar : 13

Cruzeiro: Copa do Brasil: 1993, Campeonato Mineiro: 1994

PSV Eindhoven: KNVB Cup: 1995–96, Johan Cruyff Shield: 1996

Barcelona: Copa del Rey: 1996–97, UEFA Cup Winners' Cup: 1996–97, Supercopa de España: 1996

Inter Milan: UEFA Cup: 1997–98

Real Madrid: La Liga: 2002–03, Intercontinental Cup: 2002, Supercopa de España: 2003

Corinthians: Campeonato Paulista: 2009, Copa do Brasil: 2009

Ronaldo vann överraskande få stora titlar med sina klubblag i sin karriär. La Liga-titeln med Real Madrid och Uefacup-vinsten med Inter är nog hans största titlar. Ronaldo lyckades aldrig vinna Champions League under sin karriär och det är något som hemsöker honom. Det närmast han kom var en semi med Real Madrid 2003.

Han spelade för Milan säsongen 2006-2007 när de vann Champions League men Ronaldo kunde inte delta för att han redan hade spelat för Real Madrid i det årets turnering.

4

Landslagsmedaljer Brasilien:  FIFA World Cup: 1994, 2002; silver: 1998, Copa América: 1997, 1999; silver: 1995, FIFA Confederations Cup: 1997, Sommar-OS Brons: 1996

Ronaldo FAQ

Hur lång är Ronaldo?

- Ronaldo är 183 cm lång.

Hur många allvarliga knäskador hade Ronaldo?

- 3 allvarliga knäskador. De två första i Inter och den sista i Milan-tröjan. Han hade en smärre knäskada även i PSV tidigt i karriären.

Hur många barn har Ronaldo?

- Han har fyra barn med tre olika kvinnor. Efter ett faderstest 2010 fick han reda på att han hade en son född 2005. Han valde att göra en vasektomi efter det, eftersom han kände att fyra barn fick räcka. 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 4:e November 2021

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Bästa Damfotbollsspelare

Världens Bästa Damfotbollsspelare

Paul Pogba | Paul Pogba Lön

Allt om Paul Pobga!

Världens bästa målvakter 2021

Världens bästa målvakter

José Mourinho | The Special One Lön

The Special One

Harry Kane | Kane Lön

Allt om målkungen Harry Kane