När sommarens transferfönster nu är över för PL-klubbarna och nyförvärven ska visa vad de går för passar vi på att gå igenom några av ligans största transferfynd genom tiderna. 

888Sport

Eric Cantona, £1,2m från Leeds till Manchester United, 1992

United började sin period som Englands mest dominanta klubb i modern tid genom att vinna ligan säsongen 92-93. En starkt bidragande faktor till den ligavinsten, och flera titlar därefter, var Eric Cantona, som med sina mål och bollkonster tog Old Trafford med storm. Han blev storstjärnan och spelaren med det lilla extra i den vinstmaskin som var Fergusons United. 

Patrick Vieira, £3,5m från AC Milan till Arsenal, 1996

Det är i princip omöjligt att prata om Arsenals framgångstid utan att nämna Patrick Viera. Trots att han värvades innan Wengers ankomst så var han en av de mest tongivande spelarna i Wengers Arsenal, och dominerade mittfältet när Arsenal skördade framgångar i början av 2000-talet. Hans bataljer med Uniteds mittfältsgigant Roy Keane är något av det tuffaste vi har sett i Premier League.

Roy Keane, £3,75m från Nottingham Forrest till Manchester United, 1993

£3,75 må ses som en minimal transfersumma idag, men 1993 så slog Uniteds värvning av Keane Brittiskt transferrekord. Trots det så måste man se Keane som ett fynd med tanke på vad han betydde för Fergusons United som radade upp titlar. Han höll ihop ligans kanske starkaste mittfält i drygt ett decennium och 

Vincent Kompany, £6m från Hamburg till Manchester City, 2008

Det var ingen som trodde att Vincent Kompany skulle bli den gigant och City-legendar som han blev när han anlände från Hamburg 2008. Han blev dock konstanten som höll ihop City under transformationen till Europeisk storklubb. Med sina prestationer och sin vinnarmentalitet höll han ordning på omklädningsrummet och fick de nya spelarna att underordna sig klubben. Hans betydelse går inte att underskatta och han är en av de största faktorerna till att City nu prenumererar på PL-titlar. 

Cristiano Ronaldo, £12,24m från Sporting Lissabon till Manchester United, 2003

Det kan tyckas vara dyra pengar för en tonåring, men vi alla vet vad som hände med Cristiano Ronaldo efter att han kom till United. Ferguson slipade diamanten och gjorde honom till världens bästa fotbollsspelare, och en av de största spelarna som vi någonsin har sett. Efter att ha hjälpt United till både PL - och CL-titlar så köpte Real Madrid honom för världsrekordsumman €112m, så fortsatte han att ösa in mål och kamma hem titlar. 

About the Author
By
Bawer Calli

Ett stort fotbollsfan från Uppsala med extra mycket kärlek för spanska ligan. 

Förutom fotboll så kollar han mycket på basket och har även ett nyfunnet intresse för NFL. Kombinerar gärna resande med sportevenemang där drömresemålet är Buenos Aires och superclásicon mellan Boca Juniors och River Plate.