Nu i sommar är det äntligen dags för de olympiska spelen i Tokyo. Spelen blev som vi vet uppskjutet på grund av Covid-19 pandemin men nu är det äntligen dags att dra igång spelen, även om det inte kommer att bli samma typ av mästerskap som tidigare. Just nu är det endast reducerad kapacitet som gäller och det är endast inhemska supportrar som får närvara vid de olika evenemangen. 

Även om det givetvis kommer påverka atmosfären så vet vi att det ändå kommer bli ett fantastiskt idrottsevenemang med förhoppningsvis ett flertal svenska medaljer.

Från svenskt perspektiv så vilar landets förhoppningar på ett fåtal idrottare som Sarah Sjöström, Daniel Stål och sist men inte minst Armand Mondo Duplantis.

Mondo Duplantis innehar både inomhus och utomhusrekorden i stavhopp och även om han, likt andra inte haft en den bästa uppladdningen inför OS på grund av pandemin så har han tydliggjort att allt annat än medalj ses som ett misslyckande. 

Under Diamond League i Juli får vi se hur hans dagsform är och vi håller tummarna för att allt går vägen och vi får se Mondo på prispallen i Diamond League och OS.

 

Armand Mondo Duplantis | Tidiga År

Armand Mondo Duplantis | Karriär

Armand Mondo Duplantis | Lön | Förmögenhet

Armand Mondo Duplantis | Familj | Flickvän

Armand Mondo Duplantis | Sociala Medier

Armand Mondo Duplantis | FAQ

 

Armand Mondo Duplantis | Tidiga År

Armand Duplantis föddes i Lafayette, Lousiana, USA den 10e november 1999. Han är son till svenska Helena och amerikanske Greg Duplantis. Båda föräldrarna var aktiva inom idrotten där fadern hoppade stavhopp och modern var aktiv inom Sjukamp och volleyboll. Så det var ganska naturligt att han i väldig tidig ålder började idrotta.

Duplantis började med stavhopp när han var i fyraårsåldern och fattade tycke för sporten ganska omgående och i sina yngre dagar slog han världsrekorden för barn varje år. För några år sedan innehade Duplantis samtliga världsrekord i åldersgrupperna 7 till 13 år. 

Mondo hade möjlighet att tävla för både USA och Sverige och till en början hade han som mål att tävla under den amerikanska flaggan men efter lite kontakt med det svenska idrottsförbundet och genom lite lobbande från storebror Andreas, som bara några år tidigare valde att tävla för Sverige, så kom beskedet i juni 2015 att Mondo valt Sverige. 

Om du gillar lite extra krydda när du kollar på sport kan vi meddela att 888sport tillhandahåller betting online

Armand Mondo Duplantis | Karriär

Efter övergången till Sverige så började Mondo först att träna med IK Stål, samma klubb som hans mor representerat för att sedan byta till Upsala IF. 

Duplantis tävlade vid den här tiden både i ungdomstävlingar och i de stora proffstävlingarna och under 2017 så lyckades han ta sig till finalen i VM i London. Finalen slutade med en nionde plats men det var många som fick upp ögonen för underbarnet.

Han hade visserligen slagit världsrekord för juniorer flera gånger men det var först nu han presenterade sig på den stora scenen. Därefter fortsatte Mondo på inslagen väg, han fortsatte hoppa högre och högre samtidigt som han slog nya världsrekord för juniorer. 

År 2020, under en tävling i Polen så lyckades Duplantis slå det sex år gamla världsrekordet som sattes av Mondos idol och förebild, Renaud Lavillenies. Bara veckan därpå lyckades han bättra på sitt världsrekord med ytterligare en centimeter till 6.18 m.

Duplantis hyllades stort och tilldelades Bragdguldet och blev utsedd till årets manlige friidrottare av World Athletics.

Armand Mondo Duplantis | Lön | Förmögenhet

Officiella uppgifter om Mondos förmögenhet finns tyvärr inte att tillgå. Men enligt spekulationer så ligger hans förmögenhet mellan 1-5 miljoner dollar. 

Det som gett upphov till förmögenheten är, förutom de sportsliga framgångarna, hans sponsoravtal med Puma och Redbull. Skulle han lyckades ta OS-guld i Tokyo så kommer kassan att fyllas på med runt 10 milljoner kronor enligt hans manager.

888sport erbjuder även möjligheten till livespel, kolla in oddset live

Armand Mondo Duplantis | Familj | Flickvän

Armand Duplantis växte upp i en ganska så stor familj. Föräldrarna, Helena och Greg har förutom Armand, tre barn till:

Andreas Duplantis (Stavhoppare)

Antoine Duplantis (Basebollspelare)

Johanna Duplantis (Stavhoppare)

Mondo har inte bara framgång inom stavhoppning utan han har lyckats även i privatlivet. Han har nämligen hittat kärleken hos svenska Desiré Inglander.

 

Armand Mondo Duplantis | Sociala Medier

Mondo är aktiv på sociala medier och har på Instagram runt 250 tusen följare. Han heter här @mondo_duplantis

Han är inte lika aktiv på twitter men där har han ändå runt 25 tusen följare. Hans handle är @mondohoss600

Armand Mondo Duplantis | FAQ

Hur lång är Mondo Duplantis?

- Han är 181 cm lång

Varför valde Armand Duplantis att tävla för Sverige?

- Han valde att tävla för Sverige av flera olika anledningar. Exempelvis då det är lättare att bli uttagen i Sverige än USA. Vidare hade hans bror gjort samma val tidigare och hade endast positiva saker att säga.

Varför kallas Armand Duplantis för Mondo?

Han fick smeknamnet av hans pappas italienska vänner efter att han slagit världsrekordet för sjuåringar som barn. Mondo betyder världen på italienska.

Pratar Mondo svenska?

Nja, han kan prata lite grann och genom språkkurser så har han blivit mycket bättre på det än tidigare. Han har utlovat fler intervjuer på svenska framöver.

 

*Credit for the main photo belongs to Hassan Ammar/ AP Photo*

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

Stefan Holm | Stefan Holm OS

Stefan Holm

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare