Tomas Brolin är en av de kändaste fotbollsspelarna i landet. Under sin storhetstid i början på 90-talet klassades han av många som en av de bästa spelarna på planeten. Han spelade ibland som anfallare men det var som offensiv mittfältare/ släpande anfallare han spelade som bäst. 

Då kunde han nyttja sin fantastiska kreativitet och spelöverblick för att dirigera spelet och göra en hel del assist.

Efter bragden i USA var det ett flertal storklubbar ute i Europa som konkurrerade om hans underskrift. Men istället för ett monsterkontrakt åkte Brolin på en väldigt allvarlig skada som han aldrig lyckades återhämta sig från. 

Istället blev det ett flertal misslyckade comeback försök innan han la skorna på hyllan endast 28 år gammal.

Den korta karriären hindrade ändå inte honom från att betraktas som en Sveriges bästa spelare genom tiderna. Följ med när vi tar en närmare titt på hans karriär.

Innehållsförteckning

Tomas Brolin Klubbkarriär
Tomas Brolin Landslagskarriär
Tomas Brolin Familj
Tomas Brolin Förmögenhet
Vad Gör Brolin Idag?
Tomas Brolin FAQ

 

Tomas Brolin Klubbkarriär

Brolin började spela fotboll i Näsvikens IK som sjuåring och han debuterade för A-laget redan som 14åring i division 4. Hans prestationer gjorde att GIF Sundsvall fick upp ögonen för honom och erbjöd honom ett kontrakt som han tackade ja till. 

Han spenderade tre säsonger hos Sundsvall innan han skrev på för IFK Norrköping. I Norrköping spelade hann han endast spela 9 matcher, där han gjorde 7 mål innan Parma signade honom inför deras comeback säsong i italienska Serie A. 

Det var i Parma hans karriär tog fart på riktigt. Han spelade till en början som anfallare där han bildade ett fruktat anfallspar med en annan yngling, Alessandro Melli. Ynglingarna ledde Parma till deras första Europaspel. 

Framgångarna fortsatte för Brolin och Parma som året därpå, säsongen 1991-92 lyckades laget vinna sin första titel genom tiderna när laget besegrade Juventus i finalen av Coppa Italia. 

Säsongen 1992-93 köptes ett flertalet nya spelare in och Brolin fick nu flytta ner till mittfältet. Det skulle visa sig bli ett väldigt lyckosamt drag. Brolin passade in som handen i handsken och laget fortsatte nå nya höjder. Den säsongen lyckades de vinna Cupvinnarcupen.

Laget nådde ännu en Cupvinnarcup final året därpå men denna gång blev det en förlust mot Arsenal.

Säsongen 1994/95 var Brolin en av lagets största stjärnor och laget gick som tåget och var på god väg till att ta sin första ligatitel någonsin. Men då var olyckan framme när Brolin bröt benet under en EM-kvalsmatch med landslaget.

Han gjorde comeback i slutet av säsongen men hade då stora problem med att komma tillbaka i matchform. Problemen med att komma tillbaka till matchform fortsatte säsongen därpå och Brolin fick främst agera inhoppare. Efter ett tag blev det ganska klart att Brolin inte längre skulle ha någon fortsatt karriär i Parma och han bestämde sig då för att flytta till England för spel i Leeds.

Hans tid i Leeds började väl och han fick ganska mycket speltid. Men han hade fortsatta problem med sin fot och en hel del problem med tränaren Wilkinson. 

Det blev bara en säsong i Leeds innan han körde två misslyckade lån ut till FC Zurich och en lånesejour i Parma innan hans kontrakt med Leeds revs. 

Han gjorde ett sista försök i Crystal Palace men även denna gång slutade det i misslyckande och Brolin valde i Augusti 1998 att avsluta karriären endast 28 år gammal.

Brolin dribblar

Tomas Brolin Landslagskarriär

Tomas Brolins landslagskarriär startades när han som 20 åring slog till med ett hattrick mot IFK Göteborg. Detta gjorde att landet och landslagstränaren Olle Nordin fick upp ögonen för ynglingen. Brolin fick chansen och gjorde fyra mål på sina två första matcher i landslagströjan. Hans prestationer gjorde att han togs ut till VM 1990, men Sverige gjorde ett oerhört dåligt mästerskap och lyckades inte ens vinna en match.

Men Brolins prestationer gjorde att Parma signade honom för spel i Serie A.

Han blev uttagen till EM 1992 och ännu en gång stod han för riktigt fina insatser när Sverige tog sig hela vägen till semifinal. 

Men det var under VM 1994 i USA som han var absolut bäst. Det svenska landslaget kryllade av talangfulla spelare men det var Brolin som superstjärnan. Han spelade nu på mittfältet där han hade gjort succe med klubblaget Parma och han stod för ett flertalet fantastiska insatser som ledde till att Sverige lyckades vinna bronset.

Brolin firar

Tomas Brolin Familj

Brolin var under sina glansdagar konstant omskriven om i media, speciellt om kärlekslivet. 

Han fick en son med modellen Susan Hardenborg och en dotter med Chatrin Strömberg.

Sonen Sebastian spelar numera fotboll för Hudiksvall IK.

Sedan 2013 är han gift med Marielle Larsson.

Spana in oddset om du vill hitta bra spel

Tomas Brolin Förmögenhet

Exakt vad Tomas Brolin har i förmögenhet är inte känt men under hans glansdagar tjänade han ihop en hel del pengar. 

Vad Gör Brolin Idag?

Efter att karriären tog slut har Brolin gjort ett flertal saker. Under en period så drev han en restaurang vid namn Undici men efter att ha förlorat sitt serveringstillstånd så la han ner verksamheten. 

Förtillfället är hans främsta engagemang i bolaget Twinnovation som saluför dammsugarmunstycken.

Hos 888sport kan du hitta massvis med bra odds inom fotboll

Tomas Brolin FAQ

Hur lång är Brolin?

- Han är 178 cm lång

Vilken position spelade Brolin?

- Han spelade främst som mittfältare men även en hel del som anfallare

När Tomas Brolin född?

- Han är född den 29e november 1969

*Credit for all photos in this article belongs to AP Photos*

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Romelu Lukaku | Lukaku Lön

Allt om Romelu Lukaku

Ronaldo Il Fenomeno | Ronaldo R9

Dribblingskonstnären Ronaldo

N'Golo Kanté | Kanté Lön

Allt om N'Golo Kanté

Jack Grealish | Jack Grealish Lön

Allt om Jack Grealish

Barn till föredetta fotbollspelare

De mest talangfulla barnen till föredetta fotbollsstjärnor