Sverige har en lång rad av handbollsspelare i världsklass. Sverige har under långa perioder varit en av världens bästa nationer. Vi har producerat massvis med spelare med enorm talang i detta land. 

De största framgångarna för det svenska herrlandslaget i handboll kom under Bengt "Bengan" Johanssons ledning. Han tog över landslaget 1988 och under 90-talet var Sverige en maktfaktor i världen.

"Bengan Boys" som laget kallades firade stora framgångar och vann totalt 13 medaljer (3 OS-silver, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 2 VM-brons och 4 EM-guld).

Många av spelarna i denna lista kommer självklart från den tiden när Sverige var som bäst. 

Bästa Handbollsspelarna Genom Tiderna:

  1. Magnus Wislander
  2. Stefan Lövgren
  3. Tomas Svensson
  4. Staffan Olsson
  5. Ola Lindgren
  6. Ljubomir Vranjes
  7. Kim Andersson

I den här artikeln listar vi Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna. Med så många klasspelare som har producerats i Sverige så blir det en tuff uppgift att sammanställa denna lista. Till slut kom vi fram till denna lista med sju namn och vi har fått lämna många stora spelare utanför.

7. Kim Andersson

Kim Andersson är enda spelaren på denna lista som inte var med under framgångseran i svensk handboll. Han kom in i landslaget när det var en generationsväxling på gång. Det var i slutet på Bengt Johanssons tid som förbundskapten och många av de tongivande spelarna var på väg mot pensionering.

Kim Andersson vann aldrig något guld med landslaget utan det blev ett OS-silver som bäst. Då var det Kim som nästan ensam bar fram laget på sina axlar. Han blev också vald till turneringens bästa högernia i OS 2012. 

Andersson var en nyttig försvarare och i offensiven hade han ett fruktat vänsterskott och en fin spelförståelse. Tyvärr drogs Kim ofta med axelskador och det begränsade hans spelarkarriär.

6. Ljubomir Vranjes

Ljubomir Vranjes var mittsexa i Bengan Boys och vann ett VM-guld, tre EM-guld och ett OS-silver. "Ljubo" var en väldigt kort spelare men ack så effektiv. Med sin storlek så kunde han hitta luckor bland de stora bjässarna i motståndarförsvaren.

Ljubo var en otroligt omtyckt spelare bland fansen och han var även känd som den "flygande köttbullen" för hans genombrottskraft och styrka.

Efter spelarkarriären tog slut valde Vranjes att vara kvar inom handbollen som tränare. Han har utvecklats till en av världen bästa tränare och var den förste svenske tränaren att vinna Champions League.

Spana in våra handboll odds här.

5. Ola Lindgren

Ola Lindgren har gjort näst flest landskamper för det svenska landslaget efter Magnus Wislander. Han var närvarande under hela Sveriges storhetstid mellan 1990-2002 då man totalt vann tretton medaljer i OS, VM och EM.

Ola Lindgren startade karriären som en allround niometerspelare men blev en försvarspecialist ju längre tiden gick. Han var även framgångsrik i klubblaget HK Drott som han vann fyra SM-guld med.

Efter sin framgångsrika spelarkarriär valde även Ola att sadla om till tränare. Just nu är han Finlands förbundskapten och de flesta kommer nog ihåg honom som tränare för det svenska landslaget under en åttaårsperiod.

4. Staffan Olsson

Staffan Olsson var tillsammans med Ola Lindgren förbundskaptener för Sverige mellan 2008-2016. De förde Sverige till ett OS-silver efter många års medaljtorka. 

De två kamperade ju även ihop på handbollsplanen under Bengan och firade där betydligt större triumfer. Staffan Olsson är vänsterhänt och spelade som högernia i anfallet.

Olsson var en fantastisk försvarare och var även en enormt duktig passningsspelare. Med sitt långa hårsvall så gick det inte att ta miste på Staffan Olsson på plan.

3. Tomas Svensson

Tomas Svensson hade en lång och framgångsrik karriär. Han är en av de mest välmeriterade handbollssvenskarna i världen. 

Utöver alla medaljer med det svenska landslaget lyckades han vinna Champions League sex år i rad med Barcelona  i slutet på 90-talet.

Han spenderade mesta delen av spelarkarriären i Spanien men sin sista säsong gjorde han i Tyskland med Rhein-Neckar Löwen.

Totalt blev det nästan 30 år som professionell spelare för Svensson och numera är han målvaktstränare i svenska landslaget och assisterande tränare i Barcelona.

2. Stefan Lövgren

På en andra plats har vi kanske tidernas bästa lagkapten. Stefan Lövgren var Sveriges lagkapten i tio år. Han ledde Sverige till ett VM-guld i Egypten 1999 när han själv också blev utsedd till turneringens bästa spelare.

Totalt blev det fyra EM-guld, två OS-silver, två VM-silver och två VM-brons utöver VM-guldet i den svenska landslagströjan. 

Lövgren är en oerhört respekterad person inom handbollen för hans gentlemannamässighet på planen. Storspelaren Nikola Karabatic har Lövgren som sin stora förebild och har kommenterat att det var Lövgren som gjorde alla spelare till ett lag.

Lövgren hade en enorm teknik och spelförståelse på planen men han kommer alltid främst vara ihågkommen för sina ledaregenskaper.

Lövgren är en av få från "Bengan Boys" som inte satsade på en tränarkarriär efter spelarkarriären. I januari 2015 blev han VD för Svenska Handbollslandslaget AB.

Besök vår hemsida för betting online

1. Magnus Wislander

På första plats har vi Magnus Wislander som blev framröstad till århundradets handbollsspelare av det internationelle handbollsförbundet 1999.

"Slangen" som han ofta kallas, var en del av det svenska lag som är ett av de bästa lagen i handbollshistorien. Sverige vann under denna period EM fyra gånger, VM två gånger och man blev silvermedaljörer i OS tre mästerskap i rad.

Totalt blev det 13 mästerskapsmedaljer med Sverige och Wislander tillsammans med Magnus Andersson och Ola Lindgren är de enda som var med i alla de turneringarna.

Wislander var inte bara bra i landslaget utan han var även den viktigaste komponenten i THW Kiel som var Tysklands bästa klubblag på den tiden. Han blev framröstad till århundradets spelare även i Kiel. 

Wislander började sin karriär som vänsternia men gick över till att spela mittsexa. Han var exceptionell som linjespelare och han sög in alla möjliga och omöjliga bollar.

*Credit for the main photo belongs to Marko Drobnjakovic/ AP Photo*  

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Rikaste Manliga Tennisspelare

Rikaste Manliga Tennisspelare

Emma Raducanu | Emma Raducanu Lön

Stjärnskottet Emma Raducanu

Grand Slam Race | Federer | Nadal | Djokovic

Grand Slam Racet

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft