När Patrik Sjöberg började närma sig slutet av sin karriär var det många i Sverige som trodde att det skulle dröja ett långt tag innan Sverige lyckades producera en talang som höll världsklass.

Men det dröjde inte länge alls. Bara något år efter att Sjöberg meddelat att karriären var över så klev Stefan Holm in på världsscenen när han lyckades knipa fjärde plats i de olympiska spelen i Sydney.

Därefter cementerade han sig som en världstjärna och det blev massvis med medaljer i olika mästerskap både inomhus och utomhus.

I denna artikel går 888sport igenom det mesta när det kommer till Stefan Holm. 

Gillar du att krydda till det vid sportevenemnag? Isåfall kan du spana in sport odds för att hitta de bästa spelmöjligheterna på 888sport.

Innehållsförteckning

Stefan Holm Tidiga År

Stefan Holm OS

Stefan Holm Medaljer

Stefan Holm Förmögenhet | Lön

Stefan Holm Sociala Medier

Stefan Holm FAQ

 

 

Stefan Holm Tidiga År

Stefan Holm föddes i Forshaga till Jonny och Elisabeth Holm. Under uppväxten blev det mycket sport men det var fotbollen som var den huvudsakliga sporten. Det var först under 1991 när Stefan var runt 15 år gammal han insåg att hans potential låg inom höjdhopp snarare än fotbollen.

Han började tränas av sin far, Jonny och hans genombrott kom 1997 när han lyckades hoppa över 2.30m och året därpå lyckades han vinna Golden League tävlingen i Berlin. Därefter lyckades han under en tid ofta ta sig till finalen men det skulle dröja några år innan han fick sitt genombrott på världscenen.

Stefan Holm OS

Det stora internationella genombrottet kom under OS-2000 i Sydney. Det var nog inte många som räknade med att Holm skulle vara där i toppen men när tävlingen avslutats så hade Stefan Holm hoppat 2.32 och det betydde att han slutade på fjärde plats. 2.32 var även höjden både andraplacerade Sotomayor och tredjeplacerade Hammad hade hoppat. Så Holm var väldigt nära en medalj där.

Holms fjärdeplacering var också ganska så kontroversiell då väldigt många menade att han borde fått bronset då Sotomayor var avstängd för doping men fick ändå tillåtelse av IAAF att tävla i OS.


Efter missen under OS-2000 så var målet givetvis en medalj under OS-2004 i Aten. Stefan Holm var oerhört disciplinerad och planerade allt ner i minsta detalj. Exempel på hans disciplin var att han inte drack en enda droppe alkohol under ett helt år och aldrig la sig efter 22.30.


Så när det var dags för OS-2004, så var Stefan Holm i toppskick. Kvalet skuttade han igenom men när det var dags för final kom svårigheterna och det var nog många som trodde att det ännu en gång skulle bli en missad medalj. 


Första höjden på 2.32 klarade Stefan Holm på andra försöket och var inför andra höjden inte ens nära medaljplatserna. 
Andra höjden på 2.34 går ännu sämre, Holm slarvar och river sina två första försök. I det tredje och sista försöket, där pressen är skyhög gör Holm ett helt perfekt hopp och lyckas ta sig vidare till nästa höjd. 


Inför tredje höjden på 2.36, ligger Holm fortfarande utanför medaljplatserna och Matt Hemingway som tagit alla höjder på första försöket är favoriten att ta hem guldet. Holm hoppar och fastän han touchar ribban så stannar den kvar och Holm klarar höjden på första försöket.


Sedan fick Holm sitta och vänta på att resterande skulle hoppa och en efter en misslyckades dem och Holm blev som enda man att klara höjden korad som vinnare!

 

Stefan Holm Medaljer

Olympiska Spel: Guld: 2004, Aten.

Världsmästerskap (Inomhus): 4x Guld: 2001, Lissabon. 2003, Birmingham. 2004, Budapest. 2008, Valencia.

Världsmästerskap (Utomhus): Silver: 2003, Paris.

Europamästerskap (Inomhus): 2x Guld: 2005, Madrid. 2007, Birmingham. Silver: 2002, Wien.

Europamästerskap (Utomhus): Silver: 2002, Munchen. Brons: 2006, Göteborg.

Svenska Mästerskap (Inomhus):

Svenska Mästerskap (Utomhus)

Stefan Holm Förmögenhet | Lön

En helt tydlig bild över vad Stefan Holm tjänar är svårt att få nu när han inte längre är en aktiv idrottare. Men när han väl var aktiv så hade han en inkomst på 3.5 miljoner kronor under 2006.

Så hans förmögenhet ligger säkerligen över tiotals miljoner. Noterbart är att Stefan Holm varit bosatt i Sverige under hela sin aktiva karriär tillskillnad från många andra idrottare som flyttat till Monaco av skatteskäl, så Holm hade säkerligen kunnat ha ännu mer pengar.

 

Stefan Holm Sociala Medier

Stefan Holm är aktiv på flera olika sociala medier. På Instagram heter han @scholm240 och har 25 tusen följare.

Han har även ett twitterkonto med samma handle, @scholm240 där har han 67 tusen följare.

888sport tillhandahåller högklassig betting, så följ länken och hitta det som passar dig!

Stefan Holm FAQ

Hur lång är Stefan Holm?

- Han är 1.81 cm lång

Vem är Melwin Lycke Holm?

- Det är Stefan Holms son. Han räknas som en av Sveriges största höjdhoppstalanger och tränas av Stefan.

Vad är Stefan Holms personbästa höjd?

- Inomhus är det 2.40m, Utomhus är rekordet 2.37m

Vad har Stefan Holm för hobby?

- Han gillar att bygga LEGO och definierar sig som AFOL (Adult Fans of Lego)

 

*Credit for the main photo belongs Lionel Cironneau / AP Photo*

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare

Ingemar Johansson | Ingo

Boxningslegendaren Ingo