De olympiska spelen i Tokyo är precis runt hörnet. Nu är det bara dagar kvar. Nu när em i fotboll är över riktas blickarna mot Asien och Japan. 

Efter en årslång uppskjutning på grund av coronapandemin kommer spelen att starta senare i sommar i Tokyo. Även om OS kommer att äga rum 2021 på grund av uppskjutningen, kommer det fortsätta att officiellt benämnas som OS i Tokyo 2020.

Det kommer vara stjärnfyllt i Tokyo då alla de största i 33 olika sporter kommer finnas i OS-byn under drygt två veckor. Det kommer stjärnor som Novak Djokovic, Katie Ledecky, Yulimar Rojas och vår egne Sarah Sjöström.

Det finns även många stora stjärnor i lagsporterna fotboll, basket och handboll. I och med att Usain Bolt har slutat så finns möjligheten för någon annan storstjärna att beslagta rampljuset. 

Innehållsförteckning:

Följ med oss när vi tittar närmare på ett par av stjärnorna i sommarens olympiska spel.. 

OS Bästa Atleter

Naomi Osaka, Japan

Naomi Osaka har en haitisk pappa och japansk mamma. Hon växte upp i USA men är japansk medborgare och är förmodligen hennes lands största idrottsstjärna just nu. Förutom sina extraordinära tennisförmågor representerar hon en ny vision om Japan som omfattar mångkultur. Hon drog sig ut ur Franska Öppna i maj med hänvisning till mentala problem och bestämde sig för att hoppa över Wimbledon också, men kommer att tävla i OS.

Katie Ledecky, USA

Ledecky var en av de största stjärnorna 2016, när hon vann fem olympiska guld och satte två världsrekord - en på 400 meter frisim och en på 800 meter frisim. Hon var den första simmaren sedan 1968 att vinna 200-, 400- och 800-meters frisim vid samma OS, och hon kommer att försöka försvara alla dessa titlar i Tokyo. Hon kommer också att vara favorit i 1500 meter frisim, som debuterar i år på kvinnosidan.

Noah Lyles, USA

Noah Lyles är den nuvarande världsmästaren på 200 meter och många människors favorit att vinna tävlingen vid OS, som Usain Bolt vann i de senaste tre olympiska spelen. Han var bara 22 när han blev 200 meter världsmästare 2019. Med tanke på sin ålder och hans personliga rekord på 200 meter, 19.50, kanske han kan närma sig Usain Bolts världsrekord på 19.19. 

888sport erbjuder spel på massor av sporter. Spana in våra cykel odds.

Yulimar Rojas, Venezuela

Yulimar Rojas är på en helt egen nivå i tresteg. Hon har nu haft två hopp på 15.43 i karriären där det senaste kom i maj 2021. Det finns bara ett hopp som är längre genom tiderna och det är Inessa Kravets hopp på 15.50 för 26 år sedan. Det är bara sju centimeter som skiljer och kanske får vi se ett omöjligt världsrekord slås.

Rojas är storfavorit att ta hem trestegstävlingen. I OS 2016 blev det silver då hon hamnade bakom legendaren Catherine Ibargüen. Men nu får 37-årige Ibargüen svårt att sätta något emot. Rojas är den nya sydamerikanska dominanten i tresteg.

Novak Djokovic, Serbien

Novak Djokovic är en av tidernas bästa tennisspelare och behöver ingen närmare introduktion. Han har i år möjligheten att göra en "calendar golden slam". Det innebär att man vinner alla fyra grand slam turneringar och OS under samma kalenderår.

Djokovic har redan vunnit Australian Open, French Open och WImbledon i år. Det är bara OS och US Open som är kvar. Ingen i herrtennisen har lyckats med denna bedrift tidigare. Den enda som lyckats är tyske Steffi Graf.

OS Fotboll | OS Fotboll 2021

Herrfotbollen i OS har aldrig varit en av de mer populära eventen. Det beror på att det inte är en FIFA turnering och fotbollsklubbarna är inte tvungna att släppa iväg deras spelare till turneringen. Det brukar vara spelare under 23 år samt tre överåriga spelare i trupperna. 

Tidigare har vi fått se spelare som Salah, Neymar och Messi i turneringen. Men just i år är det lite stjärnfattigt. Pandemin gjorde att klubbarna fick spela över sommaren förra säsongen. Det har i praktiken betytt att många spelare spelat två säsonger utan vila.

Det har gjort att klubbarna inte har varit villiga att släppa iväg sina spelare än mer. Det lag som ser bäst ut på pappret är Spanien som har många unga talanger. Flera EM-spelare som Pedri, Eric Garcia, Pau Torres och Dani Olmo finns med i laget. Även EM-petade Real Madrid-spelaren Marco Asensio kom med och Spanien är stora favoriter till att hem guldet.

I damfotbollen har vi ju Sverige som en av deltagarna och vi hoppas på medalj. Sverige kommer med ett riktigt bra lag med en bra mix av erfarna och unga hungriga spelare. Med Nilla Fischer, Caroline Seger och Kosovare Asllani i spetsen finns en bra chans på medalj.

OS Handboll | OS Handboll 2021

Prestigen kring handboll i OS är betydligt större än fotbollen. Alla lag kommer med sina bästa spelare och det är en dröm att få hem guldmedaljen. Sverige har kvalat sig in till både herr- och damturneringen. 

Vi hoppas att herrarna kan rida vidare på framgångsvågen från i VM då man tog ett silver. Det är tretton spelare från silverlaget som är uttagna samt erfarne Niclas Ekberg som är tillbaka.

Damlaget gör sitt fjärde raka OS och man ska försöka bättra på sjundeplatsen från senast. Det är fem spelare kvar från förra OS och Jamina Roberts är den stora stjärnan. Hon gör sin tredje raka OS-turnering.

Vi hoppas på medaljer för båda de svenska landslagen.

För spel på handboll, kolla in våra handboll odds.

Det kommer vara många stora stjärnor i Tokyo men vi hoppas att de svenska stjärnorna lyser starkast.

 

*Credit for the main photo belongs to Natacha Pisarenko / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

Stefan Holm | Stefan Holm OS

Stefan Holm

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare