Sommar OS i Japan är bara några stenkast bort nu. Invigningen är nu på fredag och OS tjuvstartar med lite damfotboll på onsdag.

Det är ett OS som skjutits upp ett år på grund av pandemin men snart är det äntligen dags. Det kommer bli ett lite annorlunda mästerskap med idrottare "fängslade i OS-byn". Tanken är att idrottarna ska vara i en bubbla för att motverka Covid-spridning.

Tyvärr har vi redan fått se ett par positiva fall i OS-byn. Vi hoppas att det stannar vid det så att ingen atlet blir av med sin livslånga dröm att få tävla i ett olympiskt spel.

Sverige har varit förskonade från smittan hittills och vi hoppas att det fortsätter så. De svenska idrottarna har kunnat träna utan förhinder och förhoppningsvis kan vi hämta hem många medaljer.

I år har Sverige många stora medaljkandidater. Meraf Bahta är en av de som ska bära Sveriges fanor i årets olympiska spel. Hon är bäst i löpning i de flesta medeldistanserna i Sverige. Hon har fem svenska nationsrekord däribland 3000 m , 5000 m och 10 000 m.

Till OS har hon klarat kvalgränserna till både 5000 m och 10000 m. Hon kommer att representera Sverige i båda de distanserna. I 5000 m så är det kval samt finallopp och i 10000 m är det final direkt.

Nu håller vi tummarna att Meraf gör sina livs bästa prestationer de kommande veckorna så att hon kan få med sig några medaljer hem till Sverige!

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Meraf Bahta. Trevlig läsning!

Meraf Bahta Karriär

Meraf Bahta är född och uppvuxen i Eritrea. Hon flydde till Sverige 2008 efter oroligheter i hemlandet. Redan som ung var hon en framstående juniorlöpare hemma i Eritrea. 2005 var hon med i JVM och lyckades komma på en femteplats.

Efter att ha flytt till Sverige fortsatte hon sin friidrottskarriär. Hon tävlade för Hälle IF och bodde i Kode utanför Kungälv. 2013 kom hon under kvalgränsen till VM men fick inte tävla för Sverige då hennes migrationsansökan avslogs. Hon fick även ett erbjudande från Eritrea att tävla för dem men hon valde att avböja för att tävla för Sverige.

I december 2013 fick hon till slut sitt svenska medborgarskap vilket gjorde att hon kunde delta i EM 2014. Det var ju tur, då Meraf lyckades vinna 5000 metersloppet och tog guldet.

För spel på olika sporter, spana in oddset på allt möjligt på våran hemsida.

Meraf Bahta OS | Meraf Bahta Rekord 

Meraf Bahta kommer i år delta i sitt andra olympiska mästerskap. Hon var en del av den svenska truppen som åkte till Rio i Brasilien, 2016.

Den gången placerade hon sig på en meriterande sjätteplats i 1500 meter finalen. Det är en enorm konkurrens på 1500 meter finalen och det finns många fler hot.

Den här gången har Meraf Bahta fokuserat på lite längre distanser som också är en bättre fit för henne. Hon kommer tävla i 5000 och 10000 meter.

I 5000 meter är Bahtas svenska rekord på ungefär 14.49 vilket hade lett till en sjätteplats i OS 2016. Det ska dock poängteras att i det loppet slogs det ett nytt olympiskt rekord så det var en ganska hög fart på det loppet.

I 10000 meter ligger Merafs svenska rekord på 31.08 vilket är en bra bit över tiderna som sattes av finalisterna i Rio senast. Men i 10000 meter har Meraf möjligheten att puta svenska rekordet rejält när hon möter ett bättre startfält. 

Meraf Bahta Förmögenhet | Net Worth | Meraf Bahta Lön

Det finns inte jättemycket pålitlig information om hur mycket Meraf har tjänat under sin karriär. Är man en friidrottare så tjänar man mest pengar på stora galor som Diamond League. 

Även sponsorkontrakt är en stor del av en friidrottares inkomst. Meraf Bahta sponsras av skogiganten Nike och Prioritet Finans.

Vissa tveksamma källor uppger att Merafs förmögenhet ligger mellan 1-5 miljoner dollar. Denna summa ska tas med en nypa salt då det där intervallet är ganska stort och tyder på att källan inte har bra koll.

Om du vill hitta intressanta spelmöjligheter och tips kan du spana in speltips.

Meraf Bahta Statistik | Meraf Bahta Medaljer

Mästerskapsmedaljer: 31 Medaljer

EM: 3 Medaljer

Guld: Zürich 2014, 5 000 meter

Silver: Amsterdam 2016, 5 000 meter

Brons: Berlin 2018, 10 000 meter

SM Utomhus: 24 Medaljer

Guld: 21 Guld

Hon har tagit flertalet guld i 4 och 8km terräng både individuellt och i lag. Hon har även guld i flera medeldistanslopp i sträckorna 800m, 1500 m och 5 km.

Silver: 3 Silver

SM Inomhus: 4 Medaljer

Guld: 3 Guld

2 guld har hon tagit på 1500 meter och ett guld på 3000 meter.

Meraf Bahta Instagram | Meraf Bahta Twitter 

Meraf Bahta är en av Sveriges bästa friidrottare. Självklart har hon ett instagramkonto och heter där @merafbahta. Som de flesta professionella atleterna består mycket av hennes liv av träning. Hon är ganska flitig med posts på Instagram och det är ofta bilder på henne när hon är ute och joggar. 

På Instagram har Meraf Bahta ungefär 3800 följare men det kommer nog vara betydligt fler efter de olympiska spelen.

Meraf Bahta har inget twitterkonto i nuläget.

Meraf Bahta | FAQ  

Vart är Meraf Bahta född?

- Hon är född i Dekishahay, Eritrea (då en del av Ethiopien)

Hur gammal är Meraf Bahta?

- Hon är 32 år gammal

Hur lång är Meraf Bahta?

- Hon är 176 cm lång

Hur mycket väger Meraf Bahta?

- Hon väger 52 kg.

*Credit for the main photo belongs to Martin Meissner / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

Stefan Holm | Stefan Holm OS

Stefan Holm

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare