Marija Banusic är en av Sveriges alla utlandsproffs i fotbollsvärlden. Marija spelar just nu i italienska Serie A klubben Pomigliano.

Tyvärr har hon inte fått ut sin maximala potential än men det finns oerhört mycket fotboll i Banusic. Hon slog igenom redan som 16-åring och tidigare svenska landslagsspelaren Josefine Öqvist kallade henne en potentiell världsklasspelare.

Nu har det gått ett tag sen dess men hon är fortfarande relativt ung och har troligen 10 år kvar som proffsspelare om hon vill. Banusic har blivit svensk mästare med Linköping och även vart runt och spelat i flera länder.

Hon har talangen och det känns som att hon kan explodera på den stora scenen när som helst. Nu har hon kommit upp i en mognare ålder och kanske kan hon till slut få ut max av sin stora potential.

Häng med när vi tar en närmare titt på Marija Banusics karriär i denna artikel.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Marija Banusic. Trevlig läsning!

Marija Banusic Biografi | Tidiga år

Maria Banusic föddes den 17 september 1995 i Uppsala. Hon älskade att spela fotboll redan från barnsben och spenderade många timmar på fotbollsplanen varje dag.

Som liten spelade hon i de klassiska Uppsalaklubbarna VP och IK Fyris. När hon fyllde 15 år var det dags att starta A-lagskarriären. Hon gjorde succé med Gamla Uppsala SK i Division 3. Där spottade hon in mål på löpande band.

Därefter blev det en kort mellanlandning i Norrettan med Sirius innan hon fick ett kontrakt med Kristianstads FF i Damallsvenskan.

Det var i Kristianstads FF Marija presenterade sig på riktigt för fotbollssverige. Hennes tid där slutade tyvärr i en besvikelse då klubben förlorade finalen i Svenska Cupen mot Linköpings FC. Kristianstads mål i finalen gjordes av Banusic.

Nu var Marija hett eftertraktad av klubbar i både Sverige och runt om i Europa. Hon valde att skriva på för Chelsea i England. Tyvärr blev hennes vistelse där ganska kortvarig efter att hon hamnat i frysboxen.

Banusic valde att återvända tillbaka till Sverige för återfå spelglädjen. Efter en kort tid i Eskilstuna skrev hon på för topplaget Linköping.

Med Linköping vann hon SM guldet 2017 och när tvåårskontraktet gick ut valde hon att flytta till Kina.

För spel på allsvenskan, spana in allsvenskan odds på våran hemsida.

Marija Banusic Roma | Marija Banusic Montpellier

Efter ett kortare äventyr valde Banusic att flytta tillbaka till den europeiska fotbollen. Hon gick till Montpellier som var en toppklubb i franska ligan. 

Under Banusic tid i klubben lyckades inte klubben ta upp kampen med giganterna PSG och Lyon. Efter två sämre säsonger blev det en flytt söderut till Italien och Roma.

I Roma började det på bästa sätt och hennes första mål i klubben var av den högre skolan. Hon slog till med bicicleta som blev matchavgörande mot Inter. 

Dessvärre blev det inte den språngbräda som Banusic hoppats på och det blev det enda mål hon gjorde för klubben. Inför den här säsongen flyttade hon till nyuppflyttade Pomigliano. Där har hon fått vara ordinarie i början på säsongen.

Marija Banusic Svenska Landslaget Damer

Marija Banusic har spelat sju landskamper för det svenska damlandslaget. Hon debuterade 2014 när hon bytte av Lotta Schelin i en match.

Det svenska landslaget är ett av världens bästa lag just nu och hade en framgångsrik OS-turnering i somras som slutade med ett OS-silver. Sorgligt nog så var Banusic inte en del av det svenska laget under turneringen.

Det nuvarande svenska landslaget har en fin framtid framför sig och kanske kan Banusic slå sig in i landslaget igen. 

Marija Banusic Lön | Net Worth | Förmögenhet

Lönerna hos damspelare är inte i närheten av vad de manliga fotbollsspelarna. En spelare i motsvarande nivå kan troligen leva med sin fotbollsinkomster hela livet ut.

Tyvärr ser det inte ut så för damerna. Banusic spelar i Serie A och lönen är väl helt okej men är långt ifrån något hon kommer kunna leva på efter karriären.

Banusic har spelat proffsfotboll i nästan 10 år men det har troligen inte blivit mycket över från det hon tjänat ihop.

För mer bet titta in här.

Marija Banusic Instagram | Marija Banusic Twitter 

Maria Banusic är en av Sveriges stora framtidsnamn på damsidan och har många följare på Instagram. Marija har över 4 tusen följare på instagram. Om du vill följa Marija Banusic på Instagram så heter hon där @Marija Banušić

Där delar hon med sig av bilder från sitt privatliv och fotbollsvärlden.

Marija Banusic har även ett twitterkonto. Hennes handle där är @maredinho. Hon är ganska flitig med sina tweets där och hennes drömmål för Roma är fastnålat vilket tål att ses på flera gånger om.

Marija Banusic | FAQ  

Vilken skola gick Marija Banusic på?

- Hon gick på Stenhagensskolan i Uppsala.

Var bor Marija Banusic?

- I Italien.

Hur gammal är Marija Banusic?

- Hon är 26 år gammal

Hur lång är Marija Banusic?

- Hon är 176 cm lång

Hur mycket väger Marija Banusic?

- Hon väger 65 kg.

*The credit for the main photo in this article belongs to Andre Penner/AP photos*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Romelu Lukaku | Lukaku Lön

Allt om Romelu Lukaku

Ronaldo Il Fenomeno | Ronaldo R9

Dribblingskonstnären Ronaldo

N'Golo Kanté | Kanté Lön

Allt om N'Golo Kanté

Jack Grealish | Jack Grealish Lön

Allt om Jack Grealish

Barn till föredetta fotbollspelare

De mest talangfulla barnen till föredetta fotbollsstjärnor