Snart är det dags för de olympiska sommarspelen i Tokyo. Sverige har som vanligt många olika medaljhopp i varierande sporter. Men tyvärr har vi inte längre de starkaste namnen inom friidrott som vi en gång hade. 

I början på 2000-talet hade vi namn som Stefan Holm, Carolina Klüft, Christian Olsson och Kajsa Bergqvist som alla var guldmedaljkandidater i sina grenar. VI är inte lika bortskämda med superstjärnor inom friidrotten längre men vi har ändå några friidrottare med överraskningspotential.

En av de är Khaddi Sagnia som är en längdhopperska. Hon har haft stora skadeproblem de senaste åren men har gjort en lyckad comeback i år inför de olympiska spelen. 

2019 ådrog hon sig en korsbandsskada som tog ett år att läka. I år var olyckan framme igen och hon tvingades till en meniskoperation.

Nu är hon igång igen och i sin första tävling efter comebacken lyckades hon hoppa 6.72 m. Det är en bra språngbräda inför de stora prövningarna i Japan.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Khaddi Sagnia. Trevlig läsning!

Khaddi Sagnia Ursprung | Khaddi Sagnia Uppväxt

Khaddi Sagnia föddes i Helsingborg den 20:e April 1994. Som liten flyttade hon till Göteborg och Hjällbo med familjen. Hon har gambianskt ursprung då hennes mamma är född i Gambia.

Hon började tidigt med friidrott och hon var bra i flera olika grenar. Som sextonåring blev hon faktiskt guldmedaljör i junior-OS. Då var det i tresteg. Hon är otroligt mångsidig och är bra på hoppgrenarna samt även i löpning på kortare distanser.

Löpningen in till sandlådan i hoppning är ungefär som de kortare löpdistanserna 60 och 100 meter. Khaddi har bra resultat även i de grenarna.

Men hennes favoritgren är längdhoppningen och det är även där hon är som bäst.

För spel på olika sporter, spana in oddset live på våran hemsida.

Khaddi Sagnia OS | Längdhopp Khaddi 

Khaddi Sagnia var med i förra OS som gick för fem år sedan 2016. Då gjorde hon en av sina sämre turneringar. Det blev bara 6.25 meter som bästa hopp och det gjorde att hon inte kvalade in till längdhoppsfinalen. Av totalt 37 hoppare blev hon 24:a.

För att Khaddi ska ha någon chans på medalj måste hon hoppa i paritet med sina personbästan. Hennes rekord i längdhopp är 6.92 meter som är sju centimeter ifrån Erica Johanssons svenska rekord.

I förra OS krävdes ett hopp över 7 meter för medalj. Det var en final i absolut högsta klass. Men en vanligare final samtidigt som Khaddi presterar kan leda till medalj.

Khaddi Sagnia Förmögenhet | Net Worth | Khaddi Sagnia Lön

Det är svårt att estimera Khaddi Sagnias tillgångar exakt. Friidrottarna i Sverige tjänar inte alltför mycket på idrotten. Det är främst tävlingspengar från de stora Diamond League galorna som ger klirr i kassan.

Khaddi har även flera lukrativa sponsoravtal som inbringar de stora summorna. Hon är sponsrad av det amerikanska företaget Nike och kan ofta ses bära deras utrustning när hon tränar och tävlar. 

Andra företag hon har samarbeten med är Atea, Nocco och Barebells.

För mer bet titta in här.

Khaddi Sagnia Statistik | Khaddi Sagnia Medaljer

Mästerskapsmedaljer:

EM Inomhus: 1 Medalj

Brons: Toruń 2021, Längdhopp

SM Utomhus: 10 Medaljer

Guld: 2011,Tresteg ; 2015, 2016, 2017, 2018 Längdhopp ; 2016, 100 meter 

Silver: 2011, Sjukamp

Brons: 2011, Längdhopp ; 2014, 100 meter häck ; 2015, 4*100 meter

SM Inomhus: 4 Medaljer

Guld: 2011, 2018 Längdhopp ; 2011,Tresteg

Silver: 2015, 60 meter 

Khaddi Sagnia Instagram | Khaddi Sagnia Twitter 

Khaddi Sagnia är en av Sveriges bästa friidrottare. Självklar har hon ett instagramkonto och heter där @khaddisagnia. Hon är omåttligt populär på instagram och har ett följarantal över 239 000. Trots ett hektiskt schema med tävlingar och träning så är Khaddi ganska flitig med inlägg på instagram.

Som alla friidrottare så är hon ofta ute och tränar och spenderar mycket tid på gymmet. På instagram har hon mycket träningsvideos som hennes fans kan ta del av.

Khaddi Sagnia har inget twitterkonto i nuläget.

Khaddi Sagnia | FAQ  

 Vilken är Khaddi Sagnias favoritgren?

- Khaddi är otroligt versatil och bra i många grenar. Men självklart är det längd som är hennes favorit.

Vilket gymnasium gick Khaddi Sagnia på?

- Katrinelundsgymnasiet

Hur gammal är Khaddi Sagnia?

- Hon är 27 år gammal

Hur lång är Khaddi Sagnia?

- Hon är 173 cm lång

Hur mycket väger Khaddi Sagnia?

- Hon väger 64 kg.

*Credit for the main photo belongs to Andy Wong / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

Stefan Holm | Stefan Holm OS

Stefan Holm

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare