Troligen kommer Sverige aldrig få uppleva hur det är att ha en världsmästare i tungviktsboxning igen. Ingemar Johansson blev Sveriges första och hittills enda världsmästare i tungvikt 1959.

Han pulvriserade sönder Floyd Patterson i titelfajten trots att han inför matchen var rejält nederlagstippad. Detta var en tid då det absolut största var att bli världsmästare i tungvikt.

Ingemar Johansson är en av Sveriges mest omtyckta och största idrottare. Samma år som han blev världsmästare utsågs han till "Athlete of the Year" av Associated Press (AP) och till "Sportsman of the Year" av den amerikanska tidskriften Sports Illustrated.

Trots sin enorma bedrift fick han inte samma mottagande av etablissemanget i Sverige då han blev utan bragdmedalj. Men folket älskade Ingo och det sägs att det var 3 miljoner svenskar som lyssnade på titelfajten. Fajten sändes inte av radiotjänst för att boxningen ansågs vara för rå och svenskarna fick använda mellanvågssändare för att lyssna till radio Luxemburg som sände matchen.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Ingemar Johanssons magnifika karriär. Det har gått mer än 60 år sedan Ingemar Johansson blev världsmästare, men vi kommer nog aldrig se någon i Sverige överträffa hans bedrift.

Ingemar Johansson Biografi

Ingemar Johansson föddes den 22 September 1932 i Göteborg av Jens och Ebba Johansson. Ingo fick upp intresset för boxning vid 13-års ålder efter att ha sett publiken bli hänförd under en boxningsmatch. Han valde att starta sin karriär i Redbergslids Boxningsklubb.

Ingemar Johanssons pappa Jens jobbade som murare och Ingo jobbade som stensättare innan han kunde livnära sig på boxningen. 

Det gick ganska fort för Ingo som 1950 blev svensk mästare som 18-åring. Det var första titeln av tre som han vann på raken. 

Ingemar Johansson gick bort vid 76-års ålder 2009 efter att ha lidit av alzheimers en längre period. Han kommer för alltid kommas ihåg i Sverige för sina bedrifter i boxning.

På vår hemsida kan du spela på boxning.

Ingemar Johansson OS 1952

Ingemar Johansson blev den mest omskrivne svensken i de olympiska spelen 1952 trots att han blev utan medalj till en början. Ingo blev diskvalificerad i finalen för passivitet. Tyvärr var Ingo före sin tid då reglerna på den tiden inte tillät någon taktik. Det Ingo gjorde är något massvis med världsmästare har gjort efter honom och han fick ta emot oförtjänt med kritik.

Ingo valde att hålla sin distans för att inte hamna i ett slagsmål. Det var bara en smart strategi från hans sida. Detta tilläts dock inte och efter tre varningar blev han diskvalificerad och fick inte någon medalj.

På medaljceremonin var Ingemar Johanssons plats tom och det delades inte ut någon silvermedalj samtidigt som den finska publiken buade åt Sverige och Ingemar Johansson.

Det värsta med hela den här historien är vad svensk media och den svenska olympiska kommittén (SOK) gjorde efteråt. Man kastade Ingemar Johansson till lejonen. SOK bad om ursäkt till de finska arrangörerna för Ingemar Johanssons osportsliga uppträdande och presskåren var inte nådiga mot Ingo och tyckte att domslutet att diskvalificera honom var korrekt.

Det var först 31 år senare som Ingemar Johansson fick sin återupprättelse. Den dåvarande olympiska presidenten Juan Antonio Samaranch tilldelade Ingo hans välförtjänta silvermedalj till slut.

Ingo Floyd

Ingemar Johansson och Floyd Patterson möttes i tre titelmatcher totalt. Den första matchen som gick 1959 är den som vi svenskar kommer ihåg mest. Fajten utspelades i klassiska Yankee Stadium med 30 000 åskådare. Ingo gick upp mot Floyd som hade mästartiteln.

Inför matchen var det inte många amerikaner som trodde att Ingo skulle kunna rå på Floyd. Efter två ronder i matchen undrade de amerikanska reportrarna ifall Ingo glömt sin högerhand i Sverige. Det var många småslag med vänstern i hopp om att få läge för högern. Det var väldigt händelsefattigt i början av matchen.

Men i den tredje ronden lossnade allt. Ingo tog fram "Tors hammare" och träffade Floyd med en enorm kraft. Mästaren hade svårt att resa sig och lyckades näppeligen ta sig upp innan nedräkningen var slut. Floyd var ur balans nu med darriga ben och dimmig blick.

Johansson fortsatte manglingen och totalt golvades Floyd sju gånger i den tredje ronden innan domaren valde att blåsa av. 2.03 in i tredje perioden korades Ingemar Johansson till världens bästa boxare i tungvikt.

Ingemar Johansson Förmögenhet | Ingemar Johansson Net Worth

Ingemar Johansson efterlämnade en förmögenhet på ungefär fem miljoner kronor. När han slutade sin boxningskarriär var han en förmögen man.

Efter karriären gjorde han olika investeringar och han ägde en fiskebåt och bar (Ingos) i Göteborg. Han flyttade senare till Florida där han ägde och drev ett hotell på Pompano Beach.

Under 60-talet gjorde han även en liten sejour som filmstjärna vilket inbringade lite mer pengar.

Ingemar Johansson Film

1960 var han med i en film om det koreanska kriget. Filmen hette "All the young men" och en av de andra skådespelarna var oscarsvinnaren Sydney Poitier.

Ingo var även med i ett par svenska filmer under 60-talet.

888sport erbjuder massor av spel på boxning. Kolla in våra boxning odds.

Ingemar Johansson FAQ

Hur lång var Ingemar Johansson?

- Johansson är 184 cm lång.

När dog Ingemar Johansson?

- Ingemar Johansson gick bort den 30:e januari 2009.

Vad hade Ingemar Johansson för smeknamn?

- Han kallades för Ingo och sades ha "Tors hammares" kraft i högerhanden.

*Credit for the main photo belongs to AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

Stefan Holm | Stefan Holm OS

Stefan Holm

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare