Henrik Larsson är en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna. Nu har det gått över tio år sedan han avslutade karriären. Hans insatser på fotbollsplanen är dock fastetsade i minnena hos otaligt många fotbollssupportrar.

Han har fått guldbollen som Sveriges bästa manliga fotbollsspelare vid två tillfällen. Han fick även priset tidernas guldboll 2005 som den bäste av alla guldbollen-vinnare.

Men det är inte bara i Sverige han betraktas som en legend. I Skottland och Celtic ser de Henrik som en av deras egna efter sju framgångsrika säsonger. Även i Spanien och Barcelona minns man Henrik Larsson med ett leende.

När Henrik Larsson var som bäst var han en av Europas främsta anfallare. Han var en exceptionell målskytt och jobbade även hårt i spelet. 

I alla länder där Henrik Larsson har spelat minns man honom med respekt. Han var en gentleman på fotbollsplanen och är det även utanför. Henrik Larsson har varit en fantastisk ambassadör för Sverige genom åren.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Henrik Larssons fantastiska karriär. Det blev massor med mål och en mängd pokaler. Häng med när 888sport går på en nostalgitripp.

Henrik Larsson Uppväxt | Henrik Larsson Ursprung

Henrik Larsson föddes den 20 september 1971 i Helsingborg. Hans pappa Francisco Rocha är från Kap Verde och träffade hans mamma Eva Larsson när hans båt lade hamn i Helsingborg. 

Henriks hudfärg och bakgrund ledde till en uppväxt med mycket rasism. I 70-talets Helsingborg var det inte vanligt med mörkhyade och Henke behandlades illa i skolan och sin omgivning. Detta gjorde att Henrik valde att byta sitt efternamn till mammans Larsson när han var tolv år gammal.

Larsson startade sin fotbollskarriär i Högaborgs BK. Han började spela där när han var sex år gammal och lämnade för Helsingborg när han var 20 år.

Henrik Larsson Helsingborg | Henrik Larsson Feyenoord

Henke kom till Helsingborg som en yngling från tredjedivisionen. Det blev stor succé redan första året med nya klubben då Henrik var med och spelade upp klubben i Allsvenskan. Det blev 34 mål på 31 matcher i debutsäsongen. Året efter blev det en lyckad säsong i Allsvenskan med 16 mål på 25 matcher.

Utländska klubbar hade sett tillräckligt och Feyenoord blev klubben som vann dragkampen om Henke. I holländska Feyenoord hade en ung Larsson svårt att anpassa sig till livet utomlands och som proffsspelare. Efter några turbulenta säsonger med Feyenoord där tränare byttes ut på löpande band valde Henrik Larsson att pröva lyckan på annat håll.

Här hittar du allsvenskan odds.

Henrik Larsson Celtic | The King of Kings

Henrik värvades till Celtic av hans tidigare tränare i Feyenoord, Wim Jansen. Resten är historia som man brukar säga. Henrik Larsson blev en legend i Celtic. Han vann skytteligan i fem av sina sju säsonger. En av de säsongerna han inte vann var han borta nästan hela säsongen med knäskada.

Det blev totalt fyra ligavinster och fyra inhemska cupguld. Säsongen 2000-2001 vann Henke den Europeiska guldskon som Europas bästa målskytt med sina 35 ligamål.

Han lyckades även föra Celtic till en Uefacupfinal där dock Mourinhos Porto vann på övertid. Henke gjorde båda Celtics mål i finalen.

Larsson kommer för alltid vara en legend i Skottland och Celtic.

Henrik Larsson Barcelona | Henrik Larsson Manchester United

Sommaren 2004 kände Henrik Larsson att han ville ha en ny erfarenhet. Han ville möta de bästa och tävla om de största tävlingarna i världen. Henriks kontrakt med Celtic gick ut och han valde att skriva på ett ettårskontrakt med Barcelona med en option för en andra säsong. 

Barcelona hade varit på dekis ett längre tag men var på väg in i en ny storhetsperiod med spelare som Xavi, Deco, Ronaldinho och Eto'o. Henrik Larsson värvades som en erfaren bänkspelare.

Hans första år blev förstörd på grund av en knäskada men Barca valde ändå att förlänga hans kontrakt i ännu ett år. Konkurrensen hade blivit ännu värre nu med Messis inträde på den stora scenen. Larsson fick oftast bara avlasta de andra spelarna i slutet på matcherna. Han gjorde det alltid på bästa sätt samtidigt som han aldrig gnällde.

Henrik Larsson fick kröna sin tid i Barcelona med en Champions League-vinst. I finalen låg hans Barca under med 1-0 mot Arsenal och laget hade svårt att skapa chanser. Larsson hoppade in och stod för två assist och vände matchen på egen hand.

Larsson valde att vända hem till Sverige för att avrunda karriären men hann även med att gå på ett lyckat lån till Manchester United innan karriären sakta avrundades.

Henrik Larsson Sverige | Henrik Larsson Landslaget

Henrik Larsson var med och vann VM-brons med Sverige 1994. Han gjorde även mål i bronsmatchen mot Bulgarien. Men det dröjde ända till kvalet inför EM 2000 innan han blev ordinarie i landslaget. Under Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var han den största stjärnan i laget. 

Henrik gjorde sammanlagt 106 landskamper och 37 landslagsmål. Han hann även med att pensionera sig från landslaget tre gånger. Det säger allt om hans storhet då han landslagstränarna gjorde allt för att få tillbaka honom i spel.

Spana in det här om du vill betta på fotboll.

Vad Gör Henrik Larsson Nu | Jordan Larsson

Henrik Larsson valde att stanna kvar inom fotbollen även efter fotbollskarriären. Han visste att han ville bli manager och han startade sitt nya yrke i Falkenberg. 

Efter Falkenberg tog han över hemmaklubben Helsingborg. Larssons tränarkarriär har inte varit alltför framgångsrik och under hans ledning så blev Helsingborg nedflyttat till Superettan. Detta ledde till en vidrig attack från vissa Helsingborg fans på Henrik Larsson och hans son Jordan Larsson som då spelade i laget.

Sommaren 2020 valde Henrik Larsson att sadla om till assisterande tränare. Han fick samtalet från Ronald Koeman som skulle bli huvudtränare i Barcelona.

Henrik Larsson FAQ

 Var är Henrik Larsson född?

-Henrik Larsson är född i Helsingborg.

Vad heter Henrik Larssons barn?

- Jordan och Janelle.

Vad kallas Henrik Larsson?

- The King of Kings i Celtic. Ronaldinho som idoliserade Henrik Larsson kallade honom för Idolen.

*Credit for the main photo belongs to MURAD SEZER / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Neymar | Neymar Lön

Allt om Neymar

Zinedine Zidane | Zizou

Magikern från Marseille

Tomasson | Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson

Haaland | Erling Braut Håland

Allt om Håland!

Allsvenskan Fantasy

Allsvenskan Fantasy