Luis Enrique

Luis Enrique förknippas idag starkt med Barcelona, både som spelare och som tränare. Men innan han drog på sig barcatröjan så spelade han 5 säsonger med Real Madrid. 

Enrique kände sig aldrig uppskattad i Real Madrid, varken av fansen eller klubbdirektörerna, och efter att hans kontrakt gick ut 1996 så gick han gratis till Barcelona. Barcasupportrarna var väldigt skeptiska till en början, men Luis Enrique vann snabbt över dem. 

Han spenderade 8 säsonger i Barcelona, många år som kapten, och var klev ofta fram och gjorde mål i möten mot Real Madrid. 

Ronaldo

Fenomenet Ronaldo, en av de största spelarna som någonsin, gjorde en av sina starkaste säsonger som tonåring i Barcelona under Bobby Robson och José Mourinho. 

Efter att ha betalat vad som då var världens största övergångssumma på nästan 20 miljoner euro så anslöt världens bästa tonåring till Barcelona från PSV. Ronaldo gjorde 47 mål på 49 matcher för Barcelona. 

Året efter lämnade Ronaldo för ett storsatsande Inter. Tiden i Inter kom mest att präglas av skador, och kroppen var läkt så lockade Real Madrid över fenomenet till Galactico-projektet som var i full gång. Han gjorde 83 mål för marängerna på 5 år.

888Sport

Michael Laudrup

Laudrup var en del av Cruyffs Barcelona som ses som ett av de finaste fotbollslagen genom tiderna. Trots att dansken var en viktig del av laget så valde Cruyff att bänka honom till förmån för Romario. Laudrup valde att lämna Barcelona när relationen med Cruyff gick söderut och skrev på för Real Madrid 1994 där han vann ligatiteln och är den enda spelaren som har vunnit fem raka la liga-titlar med två olika lag. 

Luis Figo

Den mest infekterade av alla övergångar klubbarna emellan är utan tvekan Luis Figos övergång från Barcelona till Real Madrid. 

Florentino Perez hade precis blivit president över Real Madrid och skulle starta sitt galacticos-projekt, och vem skulle vara bättre än världens bästa Luis Figo? För €54 miljoner så visade Florentino Perez världen att Real Madrid skulle bli världens största och rikaste klubb Genom åren fick han spela med spelare som Ronaldo, Zidane, Roberto Carlos och Beckham, vinna Champions League och flertalet ligatitlar. 

Än idag är han hatad av barcelonasupportrar för att ha gjort den förbjudna övergången i höjden av sin karriär. Övergången är mest känd för när han först återvände till Camp Nou för ett Clásico och en Barcelonasupporter som kastade in ett grishuvud på planen för att visa sitt hat.

 

*Credit for the main photo belongs to Santiago Lyon / AP Photo*

About the Author
By
Bawer Calli

Ett stort fotbollsfan från Uppsala med extra mycket kärlek för spanska ligan. 

Förutom fotboll så kollar han mycket på basket och har även ett nyfunnet intresse för NFL. Kombinerar gärna resande med sportevenemang där drömresemålet är Buenos Aires och superclásicon mellan Boca Juniors och River Plate.