Atlético Madrid har under hela sin historia befunnit sig i skuggan av jättarna i spansk fotboll, Barcelona och Real Madrid. Men det betyder inte att det är en obetydlig klubb - tvärtom. Och många gånger i spansk fotbollshistoria så har de tagit Spanien och världen med storm genom både ligatitlar och CL-finaler. 

Två gånger har de stuckit upp och vunnit ligatiteln i Spanien under den moderna eran, 94/95 och 13/14.

Dubbeln 95/96

Atléticos säsong 95/96 slutade i total succé. De gjorde det inget annat Atléticolag hade gjort förut - de vann dubbeln. 

På den tiden var Atlético en klubb i totalt kaos, mycket tack vare den galna presidenten Jesús Gil. När han inför säsongen anställde tränaren Radomir Antic så var det klubbens 16e tränare på 90-talet. 

I laget fanns bland annat den nuvarande tränaren Diego Simeone, och inför säsongen köptes målgöraren Lyuboslav Penev som klev rakt in i startelvan. Caminero bildade mittfältslås med Simeone och framför duon spelade Pantic, lagets kreatör. Det var ett lag som spelade välorganiserad, tuff fotboll, precis som dagens Atlético. 

Efter halva säsongen så ledde Atlético ligan stort och deras titelchans började tas på allvar. Real Madrid, Barcelona och ett Valencia på framfart var de mest troliga titelkandidaterna, och Atléticos tidiga försprång så var det inte många som tog dem på allvar innan jul.

De hade det tuffare under säsongens andra halva men lyckades till slut vinna cupen mot Barcelona och till hålla undan i ligan trots en vår med sämre resultat. Titeln skulle avgöras på ligans sista dag. Valencia hade tagit ikapp och kunde teoretiskt sett vinna ligan om Atlético förlorade hemma mot Albacete och om Valencia skulle ösa in mål borta i Vigo. Atlético vann enkelt på hemmaplan och tog sin första ligatitel på 18 år.

888Sport

Ligatitel och CL-final 13/14

Ligatiteln 95/96 var inget som Atlético lyckades bygga vidare på. Optimismen och strukturen försvann i princip omedelbart och klubben hamnade snabbt i samma kaos som de var vana vid. Istället fick de se Real Madrid, Barcelona och Valencia ta titel efter titel. 

Anställningen av Diego Simeone som huvudtränare 2011 är ett av de bästa besluten som klubbledningen har tagit, och de syntes tidigt att Atlético Madrid började sätta en struktur som de hade saknat i hela sin moderna historia. 

Året innan hade de vunnit finalen i Copa del Rey mot Real Madrid på Bernabeu, och 11/12 vann de Europa League i en helspansk final mot Atletico Bilbao. 

I anfallet hade de Diego Costa och David Villa. Mittfältet leddes av Gabi och den urstarka backlinjen som knappt gick att göra mål på innehöll Felipe Luis, Diego Godin, Miranda och Juanfran.

Trots att Atletico var ett urstarkt lag så var det ingen som sysslade med fotbollsbetting som trodde att de skulle kunna vinna titeln. Barcelona och Real Madrid var två stjärnfyllda lag med spelare som Neymar, Messi, Xavi, Iniesta i Barca och Cristiano Ronaldo, Benzema och Bale i Real Madrid. 

Det var dock aldrig snack om vilka som skulle vinna ligan, efter en urstark höst så blev det tydligt att Atletico var på väg mot sin första titel sen 1996, och det var bara Barcelona som skulle kunna sätta stopp för dem, men Atletico lyckades hålla undan under våren och tog hem titeln.

I Champions League så slag Atlético ut Milan, Barcelona och Chelsea på sin väg mot finalen i Lissabon. Där mötte de stadsrivalen Real Madrid som var ute efter sin efterlängtade 10e CL-titel. 

Atletico tog ledningen i den första halvleken och såg länge ut att göra det omöjliga, att vinna både ligan och CL. Men Sergio Ramos ville annat och i den 93e minuten nickade han in kvitteringen på en hörna och matchen gick till övertid. Där lyckades ett knäckt Atlético aldrig återhämta sig och Real Madrid vann till slut med lite väl smickrande siffror, 4-1. 

Trots CL-förlusten så är det en av klubbens bästa säsonger genom tiderna. Diego Simeone har stannat kvar i klubben sen dess och har tagit en klubb i spillror till en europeisk storklubb som kommer vara med och tävla om de allra finaste pokalerna under lång tid framöver. 

 

*Credit for the main photo belongs to Andres Kudacki / AP Photo*

About the Author
By
Bawer Calli

Ett stort fotbollsfan från Uppsala med extra mycket kärlek för spanska ligan. 

Förutom fotboll så kollar han mycket på basket och har även ett nyfunnet intresse för NFL. Kombinerar gärna resande med sportevenemang där drömresemålet är Buenos Aires och superclásicon mellan Boca Juniors och River Plate.