Om du sitter hemma och skrollar igenom Netflix och inte vet vad du ska kolla på så är det dags att kolla på någon av alla fina fotbollsfilmer som har gjorts. Vi har gjort en lista över några av de bästa fotbollsfilmerna som du bör se!

The Damned United

Du behöver inte vara ett fotbollsfans för att uppskatta den här briljanta filmen.

Den har nominerats till flera priser och med exeptionellt skådespeleri från Michael Sheen som Brian Clough så är det värt att ge den här filmen 97 minuter och lära dig om Clough’s kaotiska tid i Derby County. 

Filmen har dock kritiserats av familjen Clough och många har ifrågasatt hur mycket som faktiskt stämmer. Den var inte älskad av alla, men den rankas som en av de bästa fotbollsfilmerna som finns.  

Escape To Victory

En stjärnspäckad film som kombinerar det gröna gräsets schack med andra världskriget. Den handlar om krigsfångar som bildar ett lag för att spela mot ett tyskt lag, med John Colby (spelad av Michael Caine), som målvakt. 

Spelarna inser dock att det hela är ett propagandaprojekt. Krigsfångarna planerar då att fly och tänker använda sig av matchen som en distraktion.

Pele, Ozzie Ardiles och Bobby Moore är med som skådespelare.

The Miracle Of Bern

Filmen som utspelar sig runt Tysklands VM-seger 1954 och handlar om en gruvarbetare från Essen som återvänder till Tyskland efter att ha varit krigsfånge i 11 år.

Hans familj har gått vidare med sina liv och Richard Lubanski har svårt att finna sig i sitt nya liv, speciellt sitt icke-existerande förhållande med sin 11-åriga son.

Richard tvivlar först på sin sons kärlek till sporten, men det ändras när de båda ser Västtyskland vinna VM och Richars son Matthias är lucky charm åt stjärnspelaren Helmut Rahn.

Green Street Hooligans 

En amerikansk student kommer till London och sugs snabbt in i huliganism med Pete Dunhams West Ham-firma. 

Matt Buckner, en ung journalistpraktikant, sveps med i våldet och lojaliteten men inser snabbt att det inte bara är en hobby utan att det tar över hela livet. 

Två uppföljare har gjorts och triologin är ett bra tips om du vill sitta hemma en regning eftermiddag, men vänta dig mycket våld!

Bend It Like Beckham

En film som fick stort genomslag när den kom 2002 och följer fotbollsfanatikern Jess Bhamra som inte får spela fotboll för sina föräldrar. Jess blir kompis med Jules Paxton och tillsammans leder den talangfulla duon sitt lag till framgång utan att Jess föräldrar får reda på någonting. 

Efter att ha lämnat sin systers bröllop så gör hon ett klassiskt Beckham-mål när hon sätter en frispark och vinner turneringen. Jess och Jules får båda stipendier för att spela i USA och de ser David Beckham på flygplatsen när de ska åka dit. 

The Football Factory

Danny Dyer spelar en huligan vid namn Tommy Johnson som dricker, knarkar och slåss. Han inser att han måste lämna det livet och vill lämna sin Chelsea-firma. 

Vi förfölja Johnsons kamp mellan att ha ett vanligt liv och hans lojalitet mot firman i en film som innehåller mycket våld, som väntat. 

United

Med den briljanta David Tennant som assisterande tränare Jimmy Murphy får vi följa Manchester United mellan sommaren 1956 och maj 1958, några få månader efter katastrofen i München. 

The Busby Babes är ett av de mest kända lagen i världen. Vi får se Murphys förhållande med Bobby Charlton samtidigt som han försöker hantera sorgen efter kraschen. 

Murphy leder laget samtidigt som Busby återhämtar sig från sina skador på sjukhus. 

Offside

Offside handlar om kvinnliga fotbollsfans som går på fotbollsmatch i Iran och filmades på en riktig arena när en kvalmatch utspelade sig. Filmen visades aldrig i Iran.

Offside visar hur det är för kvinnor att gå på fotboll i Iran. Regissörens dotter, som gick på en fotbollsmatch, var inspirationskällan till filmen.  

 

*Credit for the main photo belongs to Max Nash / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content
Betting med klassiska långentips 

Betting med klassiska långentips 

Inför bundesliga omgång 27

Inför bundesliga omgång 27

Inför Dortmund - Schalke

Inför Dortmund - Schalke 

Svenska Premier League-proffs

Svenska Premier League-proffs

2020s största fotbollstalanger

2020s största fotbollstalanger