Champions League är tveklöst den största trofén som man kan vinna som fotbollsspelare. Alla spelare vill vinna turneringen och förra årets vinnare Liverpool ser ut att kunna vara med och utmana om titeln i år igen. 

Med så mycket hype och spänning kring turneringen så kommer miljontals supportrar från hela världen sitta bänkade framför TVn och kolla. Medan du väntar på nästa runda så kan du spana in vårt quiz!

 

Champions League-Quiz: Frågor

  • När startade Europa Cupen?
  • Vilket lag vann den första upplagan?
  • På vilken arena har det spelats flest finaler?
  • När började det nuvarande Champions League-formatet
  • Vilken spelare har gjort flest mål i Champions League?
  • Hur många Brittiska lag har vunnit Europa cupen?
  • Den mest framgångsrika Brittiska klubben i CL-historien är...
  • Vilken spelare har gjort flest Champions League-framträdanden?
  • Vilket land har flest Champions League-titlar?
  • Vem har gjort det snabbaste målet i en Champions League-final?

888Sport

Okej, dags för svar...

 

När startade Europa Cupen?

Svar: 1955/56. Det vara bara 16 lag som deltog i den första upplagan som enbart innehöll utslagsrundor. 64 år senare så har turneringen växt en hel del!

 

Vilket lag vann den första upplagan?

Svar: Real Madrid. La Liga-giganterna Real Madrid besegrade franska Reims i finalen med 4-3. Den första finalen spelades på Parc des Princes i Paris. Publiksiffran uppgick till 38,200.

 

På vilken arena har det spelats flest finaler?

Svar: Wembley Stadium. Den gamla arenan stod värd för hela fem Europeiska Cupfinaler innan den stängdes år 2000. Nya Wembley har haft två Champions League-finalen sen dess. Totalt sett så har London haft sju finaler.

 

När började det nuvarande Champions League-formatet

Svar: 1992/93. Turneringen hade nått stor popularitet och var extremt jämn, så UEFA bestämda sig för att introducera ett gruppspel. På så sätt kunde fler än en klubb per land vara med i tävlingen - det är Champions League som vi känner till det. 

 

Vilken spelare har gjort flest mål i Champions League?

Svar: Cristiano Ronaldo. Med 126 mål hittills är Ronaldo den spelare som har gjort överlägset flest mål i turneringen. Portugisen kommer med stor sannolikhet att fylla på målsaldo med sitt Juventus under 2019/20.

 

Hur många Brittiska lag har vunnit Europa cupen?

Svar: Sex. Celtic, Manchester United, Liverpool, Nottingham Forrest, Aston Villa och Chelsea har alla vunnit Champions League. Leeds United, Arsenal och Tottenham har varit i final men ingen av de tre lyckades knipa titeln.

 

Den mest framgångsrika Brittiska klubben i CL-historien är...

Svar: Liverpool. Med sex Champions League-titlar så är Liverpool storbritanniens mest framgångsrika lag. Klopps lag har varit i två raka finaler men förlorade mot Real Madrid 2017/18 innan de slog Tottenham i våras. 

 

Vilken spelare har gjort flest Champions League-framträdanden?

Svar: Iker Casillas. Casillas har spelat 177 Champions League-matcher i sin karriär. De flesta för Real Madrid, men han har även spelat många CL-matcher för sitt Porto sen övergången 2015.  

 

Vilket land har flest Champions League-titlar?

Svar: Spanien. De spanska klubbarna har ett grymt facit i europa med 18 titlar och 29 finaler. Real Madrid har vunnit turneringen 13 gånger och Barcelona fem gånger - fyra av dem har kommit under Champions League-eran. 

 

Vem har gjort det snabbaste målet i en Champions League-final?

Svar: Paulo Maldini. AC Milans legend gjorde mål efter 51 sekunder i Champions League-finalen 2005 mot Liverpool. Dessvärre för Milan så förlorade de finalen mot Liverpool, men rekordet står sig än!

 

*Credit for the main photo belongs to Daniel Cole / AP Photo*

About the Author
By
Bawer Calli

Ett stort fotbollsfan från Uppsala med extra mycket kärlek för spanska ligan. 

Förutom fotboll så kollar han mycket på basket och har även ett nyfunnet intresse för NFL. Kombinerar gärna resande med sportevenemang där drömresemålet är Buenos Aires och superclásicon mellan Boca Juniors och River Plate.