Runt om i världen är det väldigt vanligt att barn följer sina föräldrars fotspår. Det kan vara barn som väljer att studera samma utbildning som sina föräldrar, tar samma typ av jobb eller gör resor till samma destinationer. 

Fotbollsvärlden är densamma. Det är väldigt vanligt att barn till gamla fotbollsspelare väljer att satsa på sporten, vilket är förståeligt med tanke på att de kan träna med sina föräldrar och nyttja deras kontakter för att träna på de bästa akademierna runt om i världen. 

Men det är givetvis inte en garanti att allt kommer gå vägen, det finns massvis med fall där det inte gått något vidare men det finns även fall där det gått väldigt bra. Exempelvis har Kasper Schmeichel och bröderna Alcantara gjorde det suveränt. 

I denna artikel tar vi en närmare titt på de mest talangfulla barn till föredetta fotbollsspelare. För att göra ett urval väljer vi endast spelare under 25 år

Mest talangfulla barn till föredetta fotbollsspelare

  1. Erling Braut Haaland
  2. Federico Chiesa
  3. Giovanni Reyna
  4. Marcus Thuram
  5. Daniel Maldini
  6. Timothy Weah

 

6. Timothy Weah | Född: 2000 | Position: Anfallare, Ytter | Klubb: Lille

Timothy
Timothy Weah

Timothy är son till Ballon d'Or vinnaren och gamla Milan legenden George Weah som nu sadlat om och blivit Liberias President (!). 

Sonen Weah är uppväxt i New York och började karriären där innan han som 14åring flyttade till Frankrike för att spela för PSG precis som hans far gjort. 

Efter PSGs ungdomsakademi och ett fåtal matcher i A-laget valde han att flytta till rivalen Lille och det är där han fått sitt genombrott.

Han är inne på sin tredje säsong i klubben och förra säsongen när han tog en startplats i laget blev det 5 mål på 37 matcher för ynglingen som brukar spela yttermittfältare eller som anfallare.

George
Pappa George Weah

Spana in oddset live om du vill krydda till matchtittandet

5. Daniel Maldini | Född: 2001 | Position: Offensiv Mittfältare | Klubb: AC Milan

Daniel
Daniel Maldini

Daniel tillhör en fotbollsdynasti med stark ankytning till den italienska storklubben Milan.

Hans farfar Cesare Maldini spelade för klubben under 50- och 60-talet där han vann ligan ett flertalet gånger samt klubbens första Europatitel. Han spelade i ett fantiskt lag som hade spelare som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm.

Cesares son och Daniels far, Paolo Maldini tog familjenamnet till ännu högre höjder. 

Paolo anses av många vara en av de bästa försvararna genom tiderna och under sin karriär vann han 7 ligatitlar och hela 5 Europacupen/Champions League.

Paolo
Pappa Paolo Maldini

Daniel har med andra ord enormt mycket press på sina axlar. Att nå sin pappas eller farfars nivåer blir nog svårt men han är fortfarande väldigt ung och Milan är på uppgång. 

Daniel Maldini agerar främst inhoppare men får alltmer speltid i klubben, ganska nyligen gjorde han sitt första mål i klubben och det kommer säkerligen bli fler.

Cesare
Farfar Cesare med nummer 5 på ryggen

 

4. Marcus Thuram | Född: 1997 | Position: Anfallare, Ytter | Klubb: Borussia M'gladbach    

Marcus
Marcus Thuram

Den legendariske franske försvararen Lilian Thurams son heter Marcus. Pappa Lilian var en av världens bästa försvarare på slutet av 90-talet och början på 2000- talet. Han var med i det franska laget som vann VM 1998 och ledde Parma och Juventus till ett flertalet titlar. 

Marcus Thuram började karriären hemma i Frankrike och gjorde sig ett namn i Guingamp där han under två säsonger gjorde totalt 17 mål.

Han flyttade sedan till Tyskland för spel i Borussia Mönchengladbach och han har där gjort totalt 25 mål, Hans prestationer har gjort att flertalet storklubbar runt om i Europa börjat fundera på en transfer.

Kolla in odds fotboll om du vill spela på fotbollsmatcher

Lilian
Lilian Thuram

3. Giovanni Reyna | Född: 2002 | Position: Offensiv mittfältare | Klubb: Borussia Dortmund

Giovanni Reyna
Giovanni Reyna

Giovanni är döpt efter Giovanni van Bronckhorst som var pappa Claudio Reynas lagkamrat och vän i Rangers. Claudio spelade mestadelen av sin karriär i Europa för klubbar som Rangers, Wolfsburg och Manchester City och ledde även USA som kapten under flertal år.  Han betraktas som en av de bästa amerikanska spelarna någonsin.

Sonen Giovanni har ärvt pappans talang plus lite extra. Han började karriären hemma i New York för New York FC innan han värvdes över till Dortmunds talangfabrik.

I Dortmund har nu under de två senaste åren blivit en viktig spelare i A-laget. I stenhård konkurrens har han ändå fått starta en hel del matcher och han har gjort det väldigt väl. Denna säsong har han på 5 matcher gjort 2 mål.

I Giovanni så har vi troligen USA största stjärna om några år.

Claudio Reyna
Claudio Reyna

 

2. Federico Chiesa | Född: 1997 | Position: Ytter | Klubb: Juventus

Chiesa
Federico Chiesa under EM-finalen

Juventus- och Italienstjärnan Federico Chiesa är nybliven EM-vinnare när Italien besegrade England i EM 2020. Men han är inte den första Chiesa att representera landslaget. Ett 20-tal år tidigare spelade pappa Enrico Chiesa i landslaget från 96-01.

Det blev inga titlar för Enrico med Italien men han vann en hel del med klubblagen. Han spelade i klubbar som Sampdoria där han vann Cupvinnarcupen, Parma där det blev Uefa-cup vinst och slutligen för Fiorentina där han vann italienska cupen.

Det var i den sistnämnda klubben, Fiorentina hans son Federico skulle starta sin proffskarriär. Federico spelade fyra år i A-laget där han snabbt gjorde sig ett namn som en av lagets bästa spelare. Hans prestationer gjorde att storklubben Juventus valde att punga ut dryga 60 miljoner euro för hans signatur under sommaren 2020.

I Juventus har det hitills blivit 16 mål på 54 matcher och hans prestationer i klubblaget och landslaget har gjort att flera klubbar runt om i Europa försökt och fortsätter att försöka locka över honom med löfte om högre löner. 

 

1. Erling Braut Haaland | Född: 2000 | Position: Anfallare | Klubb: Borussia Dortmund

Haaland
Erling Braut Haaland

På första plats i listan hittar vi en norrman och en framtida Ballon d'Or vinnare. Vi pratar givetvis om Erling Braut Haaland.

Erlings far Alf-Inge Håland var under 90-talet och början av 2000-talet proffs i Premier League där han spelade för klubbar som Nottingham Forest, Leeds United och Manchester City. Även om han inte var en dålig spelare är han nog mest ihågkommen för sina dueller mot Roy Keane där irländaren stod för en brutal attack mot Alf-Inges knä med dobbarna.

Sonen Erling Braut Haaland är mer känd för sina prestationer. Han har sen han slog igenom i Red Bull Salzburg etablerat sig som en av världens bästa anfallare.

I Salzburg stod han för 29 mål på 27 matcher och i Dortmund, som han flyttade till under 2020 har han på 69 matcher gjort helt otroliga 70 mål.

Så han kommer med säkerhet spela för en av dem absolut största klubbarna på planeten inom några år. 

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Världens Bästa Damfotbollsspelare

Världens Bästa Damfotbollsspelare

Paul Pogba | Paul Pogba Lön

Allt om Paul Pobga!

Världens bästa målvakter 2021

Världens bästa målvakter

José Mourinho | The Special One Lön

The Special One

Harry Kane | Kane Lön

Allt om målkungen Harry Kane