AIK fan zone - Allt du behöver veta om AIK

Vi har skapat en komplett lagprofil så att alla AIK-fans kan hålla koll på sin klubb! Vi har samlat det senaste och mest intressanta på en och samma plats - allt från historisk statistik till de senaste oddsen, allt finns här. 

Hemsida: https://www.aikfotboll.se/ TITLAR
Facebook: https://www.facebook.com/aik/ Allsvenskan: 6
Twitter: https://twitter.com/aikfotboll Svenska cupen: 8
Instagram: https://www.instagram.com/aik/ Svenska mästerskapet: 6
Grundad: 1891 Svenska Supercupen: 1


AIK - speltips och införsnack

888sport erbjuder de senaste oddsen på AIK! Du kan spana in den senaste bettinginfon på AIK här. Där hittar du det senaste införsnacket med våra experter! Letar du efter de bästa oddsen på AIK? Du hittar dem här

AIKs trupp 2019

De regerande mästarna har återigen samlat ihop en trupp som kan vinna SM-guld, med vissa förändringar jämfört med förra året. Kristoffer Olsson lämnade klubben för spel i Krasnodar. Även  Milosevic och Jansson lämnade klubben vilket har tunnat ut försvaret något. Längre fram i banan värvades Chinedu Obasi in gratis och är en spelare som kan komma in och göra skillnad framåt. 

Vilka var AIKs främsta målskyttar förra säsongen?

1. Henok Goitom - 13 mål

2. Tarik Elyounoussi - 11 mål

3. Nicolas Stefanelli - 7 mål

4. Kristoffer Olsson - 6 mål

5. Nabil Bahoui - 4 mål

AIK

Vilka är AIKs främsta målskyttar genom tiderna

1. Per Kaufeldt - 122 mål

2. Eric Persson - 102 mål

3. Henry Carlsson - 102 mål

4. Ernst Wahlberg - 95 mål

5. Ingvar Olsson - 83 mål

Vilka är AIKs största rivaler?

AIKs två största rivaler är stockholmsklubbarna Djurgården och Hammarby. Då Hammarby är en gammal arbetarklubb från södermalm och AIK härstammar från norra Stockholm, och då de båda är storklubbar från huvudstaden, är det inte särskilt konstigt att det har utvecklats en rivalitet klubbarna emellan. 

Djurgården är den tredje av huvudstadens tre storklubbar och båda klubbarna är bland de mest populära i landet. Tvillingderbyt, som mötet mellan AIK och Djurgården kallas, är bland de mest ökända mötena i landet. Klubbarna har nästan lika många titlar vardera och tävlar om rätten att kalla sig mest framgångsrik i huvudstaden, vilket spär på rivaliteten! 

Hur mycket tjänar de största stjärnorna i AIK? 

Lönerna i AIK ligger i linje med snittlönerna i Allsvenskan med flertalet spelare som tjänar runt en miljon per år. Bäst betald i klubben är Oskar Linnér med runt en och en halv miljon

AIKs största framgångar

Eftersom är en av landets tyngsta klubbar med ett välfyllt pokalskåp så är framgångarna oerhört många. Värt att nämna är CL-spelet 1999 efter SM-guldet 1998. AIK delade grupp med Barcelona, Arsenal och Fiorentina och åkte inte helt oväntat ur turneringen efter att bara ha klarat en poäng i gruppen. 

SM-guldet 2009 är ett av de mest minnesvärda gulden i klubbens historia, inte minst tack vare en karaktärsfull trupp. Laget säkrade guldet i den sista matchen mot rivalerna IFK Göteborg i en där vinnaren skulle kamma hem guldet. AIK vann med 2-1 och säkrade några dagar senare sin första dubbel när de slog Göteborg i cupfinalen.

Friends Arena

Fanprofil

AIK har extremt stort följe i hela landet och oavsett om de spelar hemma eller borta så brukar det vara mycket fans på plats. Klubbens supportrar är lojala och högljudda och brukar stötta laget med sång och extremt välgjorde tifos. 

Kända AIK-legendarer 

Det går inte att prata om AIK-legendarer utan att prata om Daniel Tjernström. Ingen har gjort fler matcher i AIK än "Tjerna", och efter att ha varit klubben trogen i över ett decennium ses han som en av de största. Kronan på verket kom i guldmatchen 2009 där Tjernström sparkade hem guldet åt AIK med sitt segermål!

Går man lite längre bak i AIKs historia hittar vi en av de största spelarna som svensk fotboll någonsin har fått fram, Kurt "Kurre" Hamrin. Trots att det inte blev några titlar under hans tid i AIK anses han vara en av de bästa spelarna som någonsin har spelat i klubben. 

About the Author
By
Bawer Calli

Ett stort fotbollsfan från Uppsala med extra mycket kärlek för spanska ligan. 

Förutom fotboll så kollar han mycket på basket och har även ett nyfunnet intresse för NFL. Kombinerar gärna resande med sportevenemang där drömresemålet är Buenos Aires och superclásicon mellan Boca Juniors och River Plate.
 

Related Content
Betting med klassiska långentips 

Betting med klassiska långentips 

Inför bundesliga omgång 27

Inför bundesliga omgång 27

Inför Dortmund - Schalke

Inför Dortmund - Schalke 

Svenska Premier League-proffs

Svenska Premier League-proffs

2020s största fotbollstalanger

2020s största fotbollstalanger