Daniel Ståhl är en av världens främsta diskuskastare. Om bara nån månad startar de olympiska spelen som blev uppskjutet får förra året på grund av den globala pandemin. Under pandemin har Daniel Ståhl inte kunnat träna och tävla som vanligt men nu när OS börjar närma sig har han visat upp storformen.

Daniel Ståhl är en av de största guldkandidaterna för Sverige i mästerskapet som går i Tokyo, Japan. Under maj månad slog Ståhl till med världsårsbästa. Han fick iväg diskusen hela 69,71 meter vilket ingen har kunnat slå därefter.

Diskus tävlingarna brukar vara väldigt jämna och ett litet snedsteg kan skilja mellan framgång och ett misslyckande. Men Daniel Ståhl har visat upp en otrolig jämnhet de senaste åren och är en välförtjänt favorit till att vinna OS-guldet.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Daniel Ståhls karriär hittills. Han är i sin bästa form nu och det ska bli intressant att följa hans framfart under OS och även framöver. 

Daniel Ståhl Uppväxt | Daniel Ståhl Familj

Daniel Ståhl föddes den 27:e augusti 1992 i Solna. Ståhl har ärvt sin tävlingsinstinkt från sina föräldrar som båda var idrottare. Han mamma Taina Ståhl som kommer från Finland är en före detta finsk juniormästare i kulstötning. Hon har även vunnit SM i diskuskastning.

Pappa Jan Ståhl kastade slägga och tävlade även i styrkelyft. Båda föräldrarna tävlade för Spårvägens FK som är Daniel Ståhls nuvarande klubb.

Som ung spelade han främst ishockey. Han började spela i Järfälla HC när han var åtta år. Han fortsatte spela ishockey fram tills unga tonåren innan han valde att sadla om till friidrottare.

Ståhl hade sin styrkor i grenarna kulstötning och diskus. I junior-VM 2011 deltog han i båda grenarna men blev dock utslagen i kvalet.

Daniel har vunnit SM i både kulstötning och diskus men har ju självklart sin största styrka i diskus.

Spana in härliga bet på vår hemsida.

Daniel Ståhl OS 

Daniel Ståhl är en av Sveriges stora medaljhopp i olympiska mästerskapen som drar igång om mindre än en månad. De senaste åren har han varit dominant i diskusvärlden. Nu senast i en tävling inför OS vann Ståhl ännu en tävling. Han förbättrade årets världsbästa till 70.55. 

Men det var en annan konkurrent som presenterade sig på riktigt. Supertalangen Kristjan Ceh kastade 70.35 och bjöd upp till dans. Daniel Ståhl behöll dock nerverna och tog segern.

Ståhl är i en enastående form inför mästerskapet och det känns som att han längtar till turneringen. Ståhl har hittat en jämnhet i sina prestationer som gör att han inte kommer klappa ihop när det väl gäller.

Nu behöver han bara konservera formen till mästerskapet. Då kan det bli en härlig svensk sommar med ett guld. 

Daniel Ståhl VM 

2019 lyckades Daniel Ståhl till slut ta ett mästerskapsguld. Två år tidigare hade Daniel Ståhl missat VM-guldet med ynka 2 cm. Den här gången blev det revansch för Ståhl.

I VM-finalen i Doha tog Ståhl ledningen tidigt och inför sista omgången var hans 67,59 längst – men långt ifrån oslagbart. Men ingen lyckades slå den längden.

Det blev ett efterlängtat guld för Ståhl trots att han inte var i närheten av personbästa. Ståhl kastade över 67 meter i tre av sina kast. Ingen passerade den gränsen och det blev en välförtjänt seger för Daniel Ståhl.

Ni hittar massa betting online här.

Daniel Ståhl Marklyft | Daniel Ståhl Bänkpress | Daniel Ståhl Knäböj

Man vinner inte VM i diskus utan att träna hårt i gymmet. Bänkpress är en övning som ger bra tryck i diskuskasten. Ståhl har tagit 200 kilo i bänkpress men avslöjar att målet är kunna göra ännu mer.

Även styrkan i benen är otroligt viktig för en diskuskastare. Ståhls prestationer där är kanske ännu mer imponerande. I knäböj har han som bäst tagit 320 kilo. Grymmast är han på marklyft där han lyckats göra fem repetitioner på 350 kilo. 

Detta har till och med dokumenterats på video. Kolla in den makalösa prestationen i videon nedanför.

Daniel Ståhl Instagram | Daniel Ståhl Twitter 

Daniel Ståhl har ett instagramkonto där han delar med sig av bilder både från sitt privata liv och från friidrotten.

På Instagram heter han @stahlhoff och har upp emot 45000 följare.

Twitter är inte lika vanligt som Instagram längre och Daniel Ståhl har inget officiellt twitterkonto.

Daniel Ståhl FAQ

Hur lång är Daniel Ståhl?

- Ståhl är 200 cm lång.

Hur mycket väger Daniel Ståhl?

- Ståhl väger 155 kg.

Vad är världsrekordet i diskus?

- Jürgen Schult har rekordet på 74.08m. Ståhls svenska rekord är 71.86m.

*Credit for the main photo belongs to David J. Phillip / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Världens Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare Genom Tiderna

Sveriges Bästa Handbollsspelare

Carolina Klüft | Carolina Klüft OS

Carolina Klüft

Stefan Holm | Stefan Holm OS

Stefan Holm

OS Vinnare | Möjliga OS Medaljörer

Möjliga OS Vinnare